Túl olcsó a kínai napelem?

Hamarosan az Európai Unió is eljárást kezdeményezhet a kínai napelemgyártókkal szemben túlzott mértékű támogatások és dömpingáras értékesítési tevékenység miatt. Az európai frontot ugyanaz a társaság nyithatja meg, amely korábban az Egyesült Államokban is panasszal élt a kínai napenergetikai tevékenységekkel szemben – számol be az EurActive.

A német SolarWorld társaság bejelentette, hogy az Európai Unióban is panasszal kíván élni az kínai szereplők piactorzító tevékenységei miatt a napelemek piacán. Az Amerikában is napelem-gyártókapacitásokkal rendelkező vállalat több tengerentúli gyártóval szövetkezve még tavaly nyújtott be panaszt az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumához. A CASM nevű tömörülés szerint ugyanis a kínai szereplők túlzott állami támogatásokban részesülnek, ami mellett dömpingáron értékesítenek export piacaikon. A két panaszt vizsgáló bizottság előzetes határozatai igazoltnak találták az amerikai gyártók aggályait, és a túlzott támogatások miatt először 3-5%-os büntetővámot, majd az elmúlt hét végén a dömpingáras kérdésben 31, illetve 250%-os büntetővámot szabtak ki a kínai napelemekre. Az importkorlát nem vonatkozik azonban a nem kínai napelemekből, de Kínában összeszerelt napmodulokra, így a legnagyobb exportőrök már el is kezdték keresni a lehetséges beszállítókat Ázsiában.

hirdetés

A SolarWiorld most arról számolt be, hogy a számukra kedvező amerikai ítéletet követően hasonló indokok miatt az Európai Bizottsághoz is benyújtják majd panaszukat. Az uniós jog szerint amennyiben – kibocsátás alapján – az európai szereplők negyede ellenjegyezi a petíciót, akkor az EU-nak 45 napon belül döntést kell hoznia a dömpingellenes intézkedésekről.

A SolarWorld július végéig nyújtja be a megfelelő iratokat az Európai Bizottság illetékes szervezete részére. A társaság vezérigazgatója biztos abban, hogy kezdeményezésükhöz több mint az iparág negyedét megnyerik majd.

Nem minden piaci szereplő ért egyet azonban a SolarWorld piacvédő akciójával, a Canadian Solar európai tevékenységeiért felelős vezetője szerint, hogy a kieszközölni kívánt protekcionista intézkedések az árak emelkedéséhez, és munkahelyek elvesztéséhez fog vezetni. Gregory Spanoudakis szerint ugyanis az európai szoláriparban dolgozó 300 ezer ember alig 20%-a dolgozik a napelemgyártásban, a fennmaradó rész az alapanyag-beszállításhoz, a kísérő berendezések gyártásához, a projektfejlesztésekhez és üzemeltetéshez kötődik, amelyeket mind károsan érint majd a napelemek drágulása.

A SolarWorld mellett kiállók viszont többnyire azzal érvelnek, hogy Kína jelenleg a globális piaci 60%-át uralja, miközben napelemgyártásának 90%-át az Egyesült Államokba és Európába exportálja. A nyugati piacokat védők szerint Kína szándékosan el akarja lehetetleníteni a nyugati gyártókat, hogy ezt követően monopolhelyzetben már maga szabhassa meg az árakat. Ezt az álláspontot látszik erősíteni, hogy a 2015-ben lejáró kínai ötéves-tervben a jelenlegi értékesítési árszinteknél magasabb a célkitűzésként meghatározott árszint.

forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?