Új betegség jelent meg? Az érintettek 80%-a nő!

Úgy tűnik, egyre több nő szervezete sokall be a vegyi anyagoktól. Egy új, eddig kevésbé ismert betegségről jelent meg cikk a Daily Mail oldalán. A magyarul többszörös kémiai érzékenységnek fordítható, Multiple Chemical Sensitivity (MCS) többnyire nőket érint, és a cikk szerint a hétköznapokban használt mindennapi termékek váltják ki. A betegség tünetei lehetnek gyengék, de akár súlyosak is, amelyekbe beletartozhatnak olyanok, amelyek a beteg életére is komoly hatással lehetnek, a legsúlyosabb tünetek között akár rohamok is említhetők. Az MCS-ről egyelőre keveset tudni, de a szakemberek felhívják a figyelmet a veszélyeire.

A cikk szemléletes példával fogalmaz: Képzeljék el, hogy bármikor, valaki parfümjének, öblítőjének belélegzését követően, vagy hétköznapi tisztítószerek illatától menedéket kell keresni. Ilyen a többszörös kémiai érzékenységgel diagnosztizált emberek élete, és az ettől szenvedők 80 százaléka nő.

A szakemberek szerint az MCS-ben szenvedők súlyos tünetekkel kényszerülnek együtt élni, ezért úgy látják, hogy a ma még kevésbé ismert betegséget ideje komolyan venni – írja a cikk.

A többszörös kémiai érzékenység következtében a betegek negatívan reagálnak különféle szagokra, heves tüneteket tapasztalnak amikor hétköznapi vegyi anyagoknak vannak kitéve, melyeket nehéz elkerülni – fogalmaz a cikk. Ezek között vannak olyan vegyi anyagok, amelyek megtalálhatók parfümökben, dohánytermékekben, rovarirtókban, szőnyegekben, festékben, építőanyagokban, légfrissítőkben, öblítőkben és tisztítószerekben.

Miközben a nagy mennyiségű kitettség ezeknek a vegyi anyagoknak képes bárkit beteggé tenni, egy MCS-beteg számára már egy kis mennyiség is ártalmas lehet. Az MCS-betegek gyakran reagálnak negatívan gyógyszerekre, élelmiszerekre, de a pollenre is.

Megdöbbentően súlyos tünetek

A betegek ingerlékenységről, alvászavarokról, koncentrációzavarról, szorongásról, depresszióról szóló tapasztalatokról számolnak be. A betegség testi tünetei között szerepel ízületi fájdalom, izomfájdalom, fejfájás, hányinger, fáradtság, hasmenés, légzési nehézség, szédülés, rohamok és szabálytalan szívverés.

A gyermekeknél a tünetek jelentkezhetnek vörös arccal, vörös fülekkel, hiperaktivitással, szemek alatti sötét karikákkal, tanulási- és viselkedési problémákkal. Az ártalmas kémiai anyagokkal való érintkezés után előfordulhat, hogy a betegek tünetei olykor csak néhány nap múlva jelentkeznek. Ezek a tünetek akár hetekig, de olykor hónapokig is elhúzódhatnak, a krónikus betegség bármely hátterű és korú embert érinthet.

A hormonok is befolyásolják?

A cikk foglalkozik egy, az MCS-el foglalkozó szakértő, Dr. Martin Pall véleményével is, aki a Vice-nak a következőket nyilatkozta: úgy gondolja, hogy a betegség összefüggésben áll a hormonszabályozással, ami megmagyarázza, hogy miért érinti jobban az egyik nemet, mint a másikat. Állítása szerint a legjobb bizonyítékok a nemek közötti arányra vonatkozóan nem az MCS-el kapcsolatos tanulmányokból, hanem sokkal inkább egy összefüggő betegség a CFS (chronic fatigue syndrome), magyarul krónikus kimerültség szindrómával foglalkozó tanulmányokból ered. A krónikus kimerültségben szenvedők közül, akik pubertás előtt lettek diagnosztizálva a nemek közötti arány közel egy az egyhez, míg a pubertás után diagnosztizáltak esetén már közel négy nő – egy férfi ez az arány. Ez az eredmény egy hormonális hatás mellett szól.

hirdetés

Dr. Pall úgy folytatja a magyarázatot, hogy a nők tünetei megváltoznak a teherbe eséskor és a szülést követően, amely szerinte erősíti az elméletét. Véleménye szerint ez egy erős megerősítése a hormonok jelentőségének. A nők magasabb aránya lehet az egyik magyarázat arra, hogy a kór eddig nem egy valódi betegségként volt kezelve, hanem inkább a lelki típusú problémák közé sorolták be. Azonban ez veszélyes – figyelmeztetett a szakértő – azok a tünetek, amelyeken az MCS-betegek átmennek, zavaróak tudnak lenni, és fontos, hogy a betegséget komolyan vegyék.

Magyarországon sem ismeretlen

A jelenségről megkérdeztük a magyar biofertőtlenítőt kifejlesztő Körmendi Istvánt, találkozott-e már hasonlóval az ügyfelei között. Határozott igennel válaszolt, és elmondott egy, a közelmúltban megtörtént esetet. Az egyik budapesti kórházból keresték meg, hogy szeretnék kipróbálni a terméket. Az történt ugyanis, hogy egyes dolgozók olyannyira érzékenyekké váltak az alkalmazott kórházi tisztító- és fertőtlenítő szerekre, hogy elég volt csak egy légtérben tartózkodniuk olyan eszközökkel amiket korábban fertőtlenítettek és máris heves allergiás tünetek (bőrkiütés, köhögési rohamok, stb.) jelentkeztek náluk.

Ezek a vegyszerek rendkívül agresszívak, hiszen a rezisztens baktériumokkal, szupervírusokkal is el kell bánniuk. Ennek ellenére a hírek szerint sajnos a kórházi haláleseteknek még mindig tíz-tizenöt százalékáért felelősek a fertőzések. A Higén+99 minden ismert vírus és baktérium ellen igazoltan hatékony, miközben nem tartalmaz veszélyes összetevőt, de még a klórtartalma is töredéke az elterjedt szerek többségének így teljesen barátságosan viselkedik a szervezettel, miközben kíméletlen a fertőzésekkel. Bár a tünetek megszűntek a dolgozóknál, ennek ellenére a happy end elmaradt. Kiderült ugyanis, hogy a kórházak csak olyan beszállítókkal szerződhetnek, akik a tisztító- és fertőtlenítő szerek teljes spektrumát tudják szállítani, így vissza kellett térniük a korábbi anyagokhoz.

Mi van a flakonban?

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy érdemes tájékozódni a háztartásban alkalmazott vegyszerekkel kapcsolatban. Léteznek olyan, engedélyezett szerek, amelyek hatóanyaga egyébként rákkeltő, és/vagy olyan agresszív hogy például egyszerűen szétmarja a vele fertőtlenített cumisüveg gumiját. A biofertőtlenítőknél is előfordulhatnak kockázatos összetevők, de az is megdöbbentően gyakran fordul elő, hogy a szerek egyszerűen nem elég hatékonyak. A témában a NÉBIH tavaly júniusban az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal közösen konferenciát is szervezett. A NÉBIH ellenőrzései laboratóriumi hatékonysági vizsgálattal kiegészítve öt év alatt 288 esetben bizonyították be, hogy a fertőtlenítőszer nem fejti ki az elvárt és csomagolásán jelölt hatást.

Nem sokkal később a TV2 Tények Extra műsorában vettek mintákat budapesti éttermekből amiket a Wessling mikrobiológiai laboratóriumban vizsgáltattak be. Megdöbbentő eredmények születtek, és Dr. Szigeti Tamás mikrobiológus szerint Magyarországon egyre több a rossz minőségű fertőtlenítőszer. A vizsgálatok során több olyannal is találkoztak már a laborokban, amikor a szer nem, hogy nem fertőtlenített, de még baktérium is volt benne, tehát ad abszurdum még fertőző forrás is lehet. A riport szerint ezekről az egészségügyben és éttermekben használt fertőtlenítőkről az ott dolgozók nem tudják, hogy inkább árt, mint használ.

Tehát a probléma kétirányú: miközben a hatékony fertőtlenítés a betegségek, fertőzések megelőzése szempontjából alapvetően fontos, arra is oda kellene figyelni, hogy a tisztító- és fertőtlenítőszerekben, kozmetikumokban és egyéb termékekben található vegyi anyagokkal ne terheljük túl a szervezetünket. Ezért érdemes ezen a területen is egyre inkább tudatos vásárlóként viselkedni és megvizsgálni a bennük található összetevőket – mondta el Körmendi István.

energiaoldal.hu