Új pályázat innovatív technológiák megvalósítására

Megjelent a NER300 program újabb pályázati felhívása: az Európai Bizottság a program keretében közzétett új pályázatával olyan innovatív technológiák erőművi projektjeinek megvalósítására biztosít támogatást, amelyek a szén-dioxid biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására, valamint intelligens hálózatok fejlesztésére irányulnak.

kép: amari/indafoto.hu

kép: amari/indafoto.hu

 

Az uniós társfinanszírozásban megvalósítandó beruházások teljes pályázati dokumentációinak beküldési határideje 2013. július 3. – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Az Európai Bizottság várhatóan 2014 nyarán dönt a nyertes projektekről.

A tagállamok a hivatalos pályázati kihirdetést követően kezdik meg projektjeik pályázati előkészítését.

hirdetés

Az eredményes felkészülés és részvétel támogatása érdekében az NFM április 15-én NER300 pályázati fogadóórát tart. A pályázók munkáját segítő esemény célja a program követelményeinek és a pályázat menetének bemutatása, a korábbi forduló szakmai tapasztalatainak megosztása.

Tagállamonként összesen három projekt projektet lehet benyújtani a felhívásra.

A magyarországi projektek szükséges előminősítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végzi az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával. A szaktárca a folyamatról szóló részletes tájékoztatást és a pályázathoz szükséges adatlapot, információs dokumentumokat a kormányzati honlapon teszi majd közzé – olvasható a közleményben.

Az előző kiírás jelentős magyar sikerrel zárult: a benyújtott hazai projekt 39,3 millió euró (mintegy 11 milliárd forint) támogatást nyert. Az EU-FIRE Kft. és a Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium új típusú geotermikus erőművének létesítésével innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A magyar pályázatot a benyújtott 34 megújuló energia projekt közül választotta ki az Európai Bizottság.

Forrás: NFM/MTI/IP