Újabb kompenzációra szorulhatnak a távhőszolgáltatók

Az újabb rezsicsökkentés miatt kompenzációra szorulhatnak a távhőszolgáltatók – erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek több érintett cég- és önkormányzati vezető. A szükséges kompenzáció mértékét egyelőre nem tudni, de valószínűsíthető, hogy országszerte több tíz milliárd forint lehet a bevételkiesés.
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a tízszázalékos rezsicsökkentésnél 52 milliárd forint volt a kompenzációs összeg, akkor most is hasonló tételre lehet számítani.

kép: Chromcsi/indafoto.hu

kép: Chromcsi/indafoto.hu

hirdetés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a hatályos szabályozás szerint minden évben áttekinti a távhőszektor költség- és bevételi szerkezetét. A MEKH e felülvizsgálat alapján tesz javaslatot a minisztérium számára a következő távhő-elszámolási ciklusban alkalmazandó, indokolt termelői hődíjakra és távhő-szolgáltatói kompenzációkra. A kormányzat jelenleg is egyeztet a hivatallal a rezsicsökkentés további, idén őszre tervezett lépéseiről – közölte a lappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya.

Miközben a kormányzat és a MEKH között folyik az egyeztetés, a közműcégek milliárdos veszteséggel számolnak, ha nem kapnak ismét állami támogatást a tervezett őszi rezsicsökkentést követően. Az újabb várható 11,1 százalékos mérsékléssel összesen 20 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni a gázért, a villanyért és a távhőért, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor már a januári 10 százalékos csökkentés is komolyan megterhelte a szolgáltatókat, ezért a zömében önkormányzati tulajdonban lévő távhőszektornak 52 milliárd forintos kompenzációt adott az állam. A támogatás előtt a miskolci szolgáltatónál nagyjából 500 milliós kieséssel, Pécsett is nagyságrendileg hasonló, 475 milliós veszteséggel kalkuláltak.
OrientPress Hírügynökség