“Magától” csökken az áram ára Csehországban

Mintegy 11-12 százalékkal csökken jövőre a villanyáram ára Csehországban – közölte a prágai sajtó szerdán.

A csehországi árcsökkentés alapvetően az egyre nagyobb konkurencia, az alternatív szolgáltatók piaci erősödése és az energetikai világpiac alakulásának következménye.

kép: somin/indafoto.hu

kép: somin/indafoto.hu

hirdetés

Az áramár csökkentés konkrét oka viszont az, hogy az ország legnagyobb áramtermelője és szolgáltatója, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) a kialakult helyzet következtében a hét elején bejelentette, hogy több mint hárommillió ügyfele számára 15-20 százalékkal csökkenti az áram árát. Az alternatív szolgáltatók közölték, hogy szintén csökkentik áraikat. Az állami energetikai szabályozó hivatal (ERÚ) már korábban jelezte, hogy a maga részéről 10 százalékkal csökkenti az elosztói árakat. Mindezek következménye a végső felhasználói ár 11-12 százalékos csökkenése.

Az árcsökkentés következtében a felhasználók jövőre éves összehasonlításban mintegy hétmilliárd koronát takarítanak meg.

Szakértők szerint az áramár csökkentése logikus következménye az energetikai világpiacon kialakult helyzetnek, ahol a tavalyi évhez viszonyítva jelenleg átlagban 17 százalékkal alacsonyabbak az árak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?