Uszoda lesz a párizsi metrómegállóból?

Megint bebizonyosodott, hogy nincs az a képtelenségnek tűnő ötlet, amit egy politikai kampányban ne lehetne megígérni. Nathalie Kosciusko-Morizet, az UMP párizsi polgármesterjelöltje merészet húzott és azt nyilatkozta, ha megnyeri a választásokat, Párizs használaton kívüli metrómegállóit felújíttatja és az elhanyagolt terekből éttermek, előadótermek, galériák, szórakozóhelyek lesznek. Sőt, az egyik állomást uszodává alakítják.

párizsi metró uszodaHruscsov elvtárs is megmondta annak idején, hogy a politikusok oda is hidat ígérnek, ahol nincs folyó. A párizsi ötlet kapcsán is jogos a kérdés, hogy agyament politikai kampányolásról van szó vagy azért van némi urbanisztikai alapja és így is lehet közösségi tereket létrehozni? A hír elárasztotta a nemzetközi sajtót, sokan zseniálisnak és követendőnek tartják, mások meg azt nehezményezik, hogy már megint hülyére veszik őket kampány idején. Tény, hogy mint politikus, Kosciusko-Morizet kihasználta a minden reklám jó reklám elvét.

elhagyott metróállomások párizsbanÖsszesen 8 fantommegálló kapna új funkciót. A kiszemelt helyszínek évek, évtizedek óta zárva vannak, vagy mert soha nem készültek el, vagy feljáró/lejáró sosem épült hozzájuk (átmenő metróforgalom azért lehet). Maximum a filmipar veszi őket igénybe, pl. a St. Martin megállóban forgatták Ridley Scott Prometheusának egyes jeleneteit.

elhagyott metróállomások párizsban-ArsenalAz Arsenal állomást 1939-ben zárták be, ez lenne most az egyik mintaprojekt

elhagyott metróállomások párizsban-Arsenal-parkIlyen lehetne föld alatti parkkal

hirdetés

elhagyott metróállomások párizsban-Arsenal-színházLehetne színház az egész föld alatti világ

Bár a látványterveken túl semmi nincs Kosciusko-Morizet kezében, szerinte számtalan lehetőség van ebben a projektben, megválasztása esetén pedig szélesebb körben tartana ötletgyűjtést, hogy a párizsiak is beküldhessék javaslataikat.

Szakértők egy része kivitelezhetőnek tartja, egy részük szerint azonban képtelenség megcsinálni. Szűk a hely, nehéz megoldani a biztonságos átalakítást, de mindenekelőtt nagyon költséges. És ki fizetne ezért? Máris felröppentek a hírek, hogy magánbefektetőket keresnek.

elhagyott metróállomások párizsban-Arsenal-étteremÉtteremből van elég a városban

Amúgy nem Párizs lenne az első, ahol kezdenek valamit a metróval és a kapcsolódó építményekkel. New Yorkban pl. az éj leple alatt titkos galériává alakítottak egy megállót vagy éppen illegális party helyszínné. Már csak meg kell nyerni a választást és komolyabban kidolgozni a terveket, már ha egyáltalán komolyan gondolta a képviselő asszony.

forrás: vizpartifejlesztesek.blog.hu