Utántöltő utánfutó

Az elektromos autók egyik legnagyobb problémája a korlátozott hatótáv. Ezért némely gyártó (pl. Opel, Chevrolet, BMW) modellje egy beépített benzinmotorral termel plusz áramot, amellyel megnövelhető az autó által megállás nélkül megtehető távolság. De mi van, utólag szeretnénk ilyen kiegészítőt?

EP Tender range-extender system

Az EP Tender range-extender system pont ilyen utólagos megoldást kínál. A kiegészítő berendezések egy utánfutóban lettek elhelyezve, így nem foglalnak el helyet sem az utas- sem az elektromos autóknál általában nem túl nagy csomagtérből.

EP Tender range-extender system-2

hirdetés

A 200 kilogrammos utánfutóba egy 600 köbcentis benzinmotort építettek, amely a Tata Nanóból származik. Ha az akkumulátorok töltöttsége egy bizonyos szint alá esik, a benzinmotor beindul  és plusz energiával segít be az autó meghajtásába.

EP Tender range-extender system-1

A fejlesztés alatt álló rendszer akár 22kW energia előállítására is képes, ezzel adott esetben 130km/h sebesség is elérhető. Készül egy nagyobb, 35kW-os változat is, amelyben már 900 köbcentis motor dolgozik. A kiegészítő hajtás körülbelül 600km hatótáv érhető el.

EP Tender range-extender system-3

forrás: gizmag.com eptender.com