Van még itt szén!

felszín alatti szénelgázosítás közép- és kelet-európai bevezetési lehetőségeinek vizsgálatába kezd a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, együttműködésben az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy bányaipari vállalattal.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkárságának pénteki közleménye szerint az új technológia műszaki megvalósíthatóságával, környezeti kockázataival és engedélyezési feltételeivel kapcsolatban gyűjtenek információkat.

kép: Balázs/indafoto

hirdetés

A felszín alatti szénelgázosítás a hagyományos bányászati technológiákkal nem, vagy hosszú távon is csak gazdaságtalanul kitermelhető szénkészletekben rejlő energia hatékony átalakítását célozza. A vizsgált eljárás bővítheti a közép- és kelet-európai, így a magyarországi energiapiac kínálatát. A technológia előrevetíti egy új, hazai kitermelésű energiaforrás elérésének lehetőségét.

A közlemény kiemeli: a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet fontosnak tartja olyan innovatív eljárások hazai alkalmazásának bevezetését, amelyek lehetőséget teremtenek a ma még hozzá nem férhető hazai energiaforrások feltárására és hasznosítására.

Korábbi hírek szerint évek alatt összesen 76 milliárd forintot költene el a mecseki szénkészletre alapuló beruházásokra az ausztrál Wildhorse Energy, mert a cég tanulmánya szerint komoly energiapotenciál van a térségben.

MTI