Újabb százmilliós villámkárok

A hidegfront okozta viharok miatt százmilliós nagyságrendű kárbejelentések érkeztek az MTI által megkérdezett biztosítókhoz.

A lakásbiztosításban piacvezető Aegonhoz 1.200 kárbejelentés érkezett, a becsült kár 210 millió forint. A bejelentett károkból 500-at jégverés, 300-at villám, míg 200-at felhőszakadás okozott.

kép: takacsja/indafoto

Az Allianz 1.900 kárbejelentést fogadott, 148 millió forint kárértékkel. A biztosító felhívja a károsultak figyelmét arra, hogy a vihar által megrongált tetőfedéseket ideiglenesen állítsák helyre, mivel kötelezettségük a kárenyhítés.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) pénteken délelőtt közölte, hogy a magyar biztosítókhoz június eleje óta mintegy 37 ezer – vihar miatti – kárbejelentés érkezett, a becsült kárösszeg pedig meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

hirdetés

Az MTI kérdésére Baranyi László, a Groupama Garancia Biztosító kommunikációs osztályvezetője elmondta: a MABISZ által is vizsgált időszakban, vagyis június 1-jétől július 8-ig 8 ezer kárbejelentés érkezett. A kifizetett kár pedig közel 500 millió forintot tett ki.

A mai, modern tévék, számítógépek és egyéb elektromos berendezések sokkal érzékenyebbek a villámcsapások okozta hálózati túlfeszültségre. A több biztosító szigorította kártérítési szabályait. Az új szabályzat szerint egyes biztosítók csak akkor fizetnek, ha a károsodott a villámkár elhárítása érdekében megtette a megfelelő intézkedéseket.

Az egyik legolcsóbb védekezési mód rendkívül egyszerű: túlfeszültségvédős elosztót 8-10 ezer forint közötti összegért már lehet vásárolni az elektronikai boltokban. Az egyszerűbb típusokba is legalább hat berendezést lehet bedugni, a csúcskategóriás elosztók pedig a hálózati kábelen és az antennavezetéken érkező ártalmas feszültséget is képesek kivédeni.

kép: riczup/indafoto

Vihar, zivatar esetén az összes elektromos berendezést ki kell húzni a fali konnektorból. Az internetkábelt is fogadó eszközökből ki kell húzni a csatlakozót, a tévéről vagy a kábelmodemről pedig le kell csatlakoztatni a bejövő vezetékeket. Ez egy forintba sem kerül, viszont adott esetben több százezer forintos kártól kímélheti meg a háztartást.