Varázsoljunk tavaszt a télbe, fűszernövényekkel!

A tél közepén, ha már elegünk van, a fagyos kopár kert látványából, a hóból, esőből és sárból, csak egy dolog segíthet, ha álmodozunk a tavaszról, a napsütésről, valamint elkezdünk kertészkedni addig is a lakásban.

A benti kertészkedésre a legjobb választás a fűszernövények, amelyek látványukkal és illatukkal már önmagukba hordozzák a nyár hangulatát. A fűszernövény palántákat, ma már minden kertészeti áruházban vagy nagyobb bevásárló központban beszerezhetjük. Otthon az első lépés az átültetés legyen, hiszen legtöbbször kisméretű cserépbe vannak ültetve, mert így könnyebb a szállításuk.

kép: Jess Pac

kép: Jess Pac

Az ültetéshez vásároljunk agyagcserepet, amely kevésbé melegszik át, és elkerüljük a pangó víz kialakulását, valamint a gyökerek is jobban szellőznek. Az agyagedények és cserepek, ma már nagy választékban és formában megvásárolhatók, így nem csak hasznosak, de szépek is lehetnek ezek az ültető edények.

A fűszernövények ültetéséhez használhatunk általános virágföldet, vagy speciális fűszernövény virágföldet, de ez csak kevés kertészetben tudjuk megvásárolni. A virágföldből fontos, hogy jó vízáteresztő képességűt válasszunk, amely tőzeggel van bekeverve.

hirdetés

Fűszernövény palánta szinte egész évben kapható, így akár januárban is elkezdhetjük beszerezni őket, de aki szeretne saját termesztésű fűszernövényt otthonába, az magról is szaporíthatja őket.

A magokat szórjuk el egy cserép virágföldbe, majd takarjuk le egy üveglappal, hogy állandó párás körülményt biztosítsunk a csírázáshoz. Ezután tegyük a cserepet és meleg, és világos helyre.

Fontos hogy mielőtt nekilátunk a fűszernövény termesztésnek a konyhaablakban, ismerjük meg az adott növény hőmérséklet, víz és fényigényét.

Vannak könnyen termeszthető fűszernövények, ilyen pl. a bazsalikom, a rozmaring, a metélőhagyma, a petrezselyem, és a rozmaring, ezekkel kezdő kertészek is könnyedén boldogulnak. Rövid ideig élnek meg cserpépben: kapor, tárkony, turbolya, a lestyán, az oregánó, a kakukkfű, és a zsálya.

Amint beköszönt a tavasz a szabadban, ültessük ki a fűszernövényeket, amikor a fagyok már elmúlnak, vagy cserepestől helyezzük ki őket a teraszra, erkélyre.

forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek
Jönnek a közösségi zöldségek!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Debrecenben, Kecskeméten, Egerben és Pécsett szervez előadásokat és képzéseket a közösségi mezőgazdálkodásról. A résztvevők megismerkedhetnek a Elolvasom

Versengenek a legszebb konyhakert címért

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos programhoz eddig hatvanegy település csatlakozott, a helységekben közel nyolcszázan művelik egymással versengve ház körüli Elolvasom

Automatikusan öntöző konyhai virágláda (videó)

Sokan szeretnek különböző növényeket termeszteni a lakásban, például konyhai célra, ezek ugyanis frissek, egészségesek és ízletesek. De rendszeresen gondot okoz, Elolvasom

Forradalmi magyar módszer: 150 kg paradicsom négyzetméterenként!

A Európai Unió is elismeréssel fogadta azt a hazai innovációt, amelynek segítségével kisebb területen, kevesebb víz felhasználásával jelentősen több és Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?