Tényleg kíméli a környezetet az LPG!

Európai labor vizsgálta a cseppfolyósított gáz (LPG*) környezetvédelmi paramétereit. Megállapították, hogy a benzinnel és a gázolajjal szemben 16 százalékkal kevesebb a CO2 kibocsátás ugyanolyan teljesítmény elérésekor. 

Az Európai LPG Szövetség (AEGPL) szerint a cseppfolyósított gáz ökológiai lábnyoma 17 százalékkal kisebb a fűtőolajénál, és 49 százalékkal alacsonyabb, mint a széné, ezért a fenntartható fejlődés szempontjából rendkívül lényeges a PB-gáz és az autógáz elterjedése. Tíz év alatt több mint duplájára emelkedett Európában az LPG autógáz-töltőállomások száma.

kép: R4vi

kép: R4vi

Még 2003-ban 15 ezer, napjainkban már 30 ezer ilyen kút üzemel – ismertette a nemzetközi szervezet megállapításait Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki vezetője. Az AEGPL szerint a fenntartható fejlődésnek fontos feltétele a cseppfolyósított gázok térnyerése az energiafelhasználásban, ugyanis ezek ökológiai lábnyoma 17 százalékkal alacsonyabb, mint a fűtőolajé, és 49 százalékkal jobban kímélik a környezetet, mint a szén elégetése.

A 2015 januárjában közzétett tanulmány szerint a cseppfolyós gázok elterjedése jelentősen javítaná a levegő minőségét. Ha 2020-ra az Európai Unióban 10 százalékra emelkedne az LPG-vel működő autók aránya, az kimutathatóan 20 milliárd euró megtakarítást hozna. (Ennyivel kevesebb lenne az orvosi költség, a fiatalkori halálesetek miatt bekövetkező munkakiesés, és egyéb veszteség.)

hirdetés

A cseppfolyós gáz égésekor a mérések szerint 96 százalékkal kevesebb nitrogén-oxid keletkezik, mint a dízel, és 68 százalékkal kevesebb, mint a benzin égésekor. További előny, hogy a szilárdrészecske-kibocsátás negyede a fenti üzemanyagokénak – ismertette a megállapításokat a Prímagáz szakértője. Bíztató, hogy az LPG-vel hajtott járművek száma 40 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben. Több, mint 20 gyártó, mintegy 90 modellt kínál, amelyek gyárilag gázüzeműek, a városi kisautóktól az áruszállítókig, minden kategóriában. Emellett gyakorlatilag az összes benzinüzemű jármű átalakítható gázossá. Egyre nagyobb az érdeklődés a gázzal működő hajók, csónakok iránt is.

Cseppfolyós gázokat nemcsak az autózásban használnak, az autógázzal csaknem azonos összetételű PB-gáz széles körű lehetőségeket kínál. Leginkább fűtésre, főzésre és vízmelegítésre alkalmazzák, Európa-szerte 40 millió olyan otthon, vagy gazdasági terület van, ahol reális alternatívája a földgáznak, vagy egyéb energiahordozóknak.
Elemzők szerint a cseppfolyósított gáz környezetvédelmi szempontból azért előnyösebb a földgáznál, mert az LPG-t általában helyben termelik ki az egyes országokban, így nem túl költséges a szállítása, és nem szükséges a csőhálózat lefektetése, karbantartása.

Az európai szövetség statisztikája szerint a lakossági LPG használatban Olaszország vezet Franciaország és Spanyolország előtt, az ipari felhasználásban Németország áll az élen, az Egyesült Királyság, és Spanyolország követi. Autógáz használatában a lengyelek állnak az európai toplista élén, Olaszországot és Németországot megelőzve. Magyarország egyik listán sem került az első 10 helyezett közé – tette hozzá a Prímagáz műszaki vezetője.

forrás: energiainfo.hu

Csak két országban drágább az LPG, mint nálunk
Olyan mértékben sikerült az adóemeléssel a “kirívóan alacsony szintű” magyar LPG-árakat korrigálni, hogy jelenleg alig találunk Európában országot, ahol nálunk drágábban lehetne autógázt tankolni…