Városi szemétbe fullad a világ?

Az egyre súlyosabb problémát jelentő városi szilárdhulladék mennyiségének csökkentésére, újrahasznosítására vagy energianyerést biztosító feldolgozására buzdítja világszerte a városi hatóságokat a Világbank új jelentése.

A városlakók által termelt szemét mennyisége drámaian emelkedik majd a következő két évtizedben, és a növekedés jelentős hányadáért a fejlődő országok gyorsan növekvő városai lesznek a felelősek – hangsúlyozta az intézmény a The Guardian című brit lap internetes kiadásának ismertetése szerint.

A What a Waste: a global review of solid waste management (Micsoda pazarlás: a szilárdhulladék-kezelés globális áttekintése) című tanulmány elsőként szolgáltat részletes adatokat a városi szilárdhulladék termeléséről, összegyűjtéséről, összetételéről és kezeléséről országokra, illetve régiókra lebontva.

A városi szeméttermelés éllovasai közé tartozik Kína – amely 2004-ben fosztotta meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb szeméttermelőjének címétől -, Kelet-Ázsia egyéb részei, Kelet-Európa néhány területe és a Közel-Kelet. A hulladékmennyiség növekedési aránya ezeken a területeken összhangban van a városiasodás ütemével és a GDP növekedésével.

hirdetés

A becslések szerint a városi szilárdhulladék éves mennyiség a jelenlegi 1,3 milliárd tonnáról 2,2 milliárd tonnára fog növekedni 2025-re, a szemétrengeteg kezelésének éves költsége pedig a mostani 205 milliárd dollárról 375 milliárd dollárra emelkedik. A legmeredekebb költségnövekedés elsősorban a szegényebb országokat fogja sújtani.

Az életszínvonal emelkedése és a városi népesség számának növekedése nyomán a hulladékkezelés egyre súlyosbodó problémát jelent majd – figyelmeztetnek a szerzők, hozzátéve, hogy a szilárdhulladék kezelés a városok által biztosított legfontosabb közszolgáltatás. Azok a települések, amelyek nem képesek hatékonyan ellátni ezt a feladatot, csak nagyon ritkán képesek az olyan jóval összetettebb szolgáltatások biztosítására, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy a tömegközlekedés. A probléma megoldására integrált hulladékkezelési terv kidolgozását javasolják a szakemberek.

A Világbank fenntartható fejlődéssel foglalkozó részlegének alelnöke, Rachel Kyte szerint az eredmények segíthetnek a hulladék csökkentését, újrafelhasználását, illetve hasznosítását célzó helyi szintű programok kidolgozásában.

forrás: MTI