Véget ért a parlagfűszezon

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Az idei parlagfűszezon véget ért – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a hétről hétre csökkenő pollenterhelés eredményeként a 40. hétre már csak alacsony pollenkoncentráció volt jellemző az országban. A levegő parlagfű-pollentartalma heti átlagban országszerte már csak a maximum köbméterenkénti 9 pollenszem értéket érte el. Ennél az értéknél allergiás tünetek már nem jelentkeznek – írta az ÁNTSZ.

kép: bebi/indafoto.hu

hirdetés

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül: térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötét bordó, az ötödfokúé fekete, végül az “extrém magas” szintet az úgynevezett ambrózia szín jelöli.

Az ÁNTSZ közleményében azt írta: a következő hetek során a zöld jelzés országos kiterjedése is csökkenni fog, az ország lassan “kifehéredik”, köszönhetően annak, hogy a parlagfű pollenje kimosódik, kiszűrődik a levegőből.

Mint kiemelték: az aktuális és a várható időjárást is figyelembe véve úgy vélik, már a figyelmeztető jelzés kiadása sem indokolt, így az OKI Aerobiológiai Monitorozási Osztálya a 2012-es parlagfű szezonra vonatkozólag az utolsó heti parlagfű jelentését adta ki.

Az általános jelentésben a napi parlagfű-pollenkoncentrációk értékei a továbbiakban is nyomon követhetőek – tették hozzá.Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?