Véget ért az arab olaj kora

Ahogy az Öböl-államok kifogynak a költőpénzből és belső rengéseket élnek át, a pusztító arab hatalom időszaka lassan véget ér. Az izraeli ész és innováció korszaka viszont éppen most kezdődik – írja Guy Bechor, a Lauder School of Government közel-keleti részlegének vezetője a Jediot Ahronot című izraeli lap weboldalának vélemény rovatában.

Majdnem teljesen figyelmen kívül hagyta a világ 2014 egyik legdrámaibb hírét: az Egyesült Államok feloldotta az amerikai olajexport korlátozásait, és az új év első napjával elkezdett olajat exportálni a világ többi országába.

Illusztráció. kép: Tribes of the World

Illusztráció. kép: Tribes of the World

hirdetés

Senki sem gondolta, hogy ilyen gyorsan megtörténik, de a palatechnológiának köszönhetően, amely alapjaiban változtatta meg az energiavilágot, az Egyesült Államok máris a világ legnagyobb olajtermelőjévé vált, túlszárnyalva Szaúd-Arábiát is.

Amerika egy éven belül várhatóan legalább napi egymillió hordó olajat fog exportálni, és 12 millió hordót termel majd ki naponta. Összehasonlításképpen: Irán mintegy másfél millió hordó olajat termel ki naponta. Ez azt jelenti, hogy az olajárak tovább esnek majd, Amerika ugyanis máris versenyképes a többi kitermelővel. Ez elsöpri Oroszországot, Szaúd-Arábia és a többi Öböl-állam pedig arcra bukik, összeomlik az olajkartell, és a diktatúrák, amelyek az olajra épülnek – mint Irán –, sötét jövő elé néznek. Ugyanakkor az olyan demokráciák, mint Kanada, Brazília, Mexikó, Nigéria, de még a kicsi Izrael is be fog lépni a piacra.

Az arab olaj korának vége, ahogy a Perzsa-öböl olajdiktatúráinak pusztító hatalma is véget ér. Ezek a diktatúrák eddig nem túl elegánsan tartották markukban az egyre gyengülő Európát: politikusokat vettek meg, cégeket fizettek le, átvették a hatalmat a gazdaság felett, és politikai hatalomra tettek szert, amelyet többek között Izrael ellen is felhasználtak.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.