Veszélyes hulladékból biztonságos burkolat

Mi történik az évi több millió kidobott gumiabronccsal? Interjú Kőszegi Csabával, a ReFlex gumitégla gyártásvezetőjével

A mai iparosodott társadalomban a környezetterhelés csökkentése átháríthatatlan kötelessége a felelősségteljesen gondolkodó vállalatoknak a világ minden táján. Hála a leleményes feltalálóknak, a keletkező szemét egyre nagyobb részéről derül ki, hogy nagyon is hasznos termékek gyárthatók belőle. Így van ez a kidobott gumiabroncsokkal is.

esesvedo_gumilapok_jatszoterek_ala_gumilapok

Van arról adat, hogy mennyi gumiabroncsot dobunk ki évente?

Magyarországon évente körülbelül 50 millió kilogramm gumihulladék keletkezik. Finnországban a gumiabroncsok 60%-át újrahasznosítják, tehát látszik, hogy a gumi egy jól hasznosítható hulladék, ha megfelelően bánnak vele. Nálunk ez az arány még kisebb, de folyamatosan növekszik.

Mégis mit lehet kezdeni egy elhasznált gumiabronccsal?

A gumiabroncsokat összegyűjtik és speciális üzemekben dolgozzák fel: szétválasztják a fém, textil és gumi összetevőket. A gumit ledarálják, pormentesítik, a keletkező granulátumot osztályozzák. Ennek a granulátumnak egy jó részét sportpálya, játszótéri, illetve egyéb burkolatokhoz használják fel.

Magyarországon mióta készülnek ilyen burkolatok?

Tulajdonképpen elég régóta. A magyar emberek először a Népstadion átadásakor, 1953-ban találkozhattak gumiból készült sportpálya burkolattal. A „rekortán” név akkor ivódott bele a köztudatba. Itt még nem újrahasznosított gumit használtak, hanem úgynevezett EPDM-et. Az újrahasznosított gumiabroncsok felhasználása azonban szintén megindult ebben az időben, de a mennyisége egészen a közelmúltig nem növekedett jelentősen.

És most mi a helyzet?

Az EU-hoz való csatlakozás nagy változást hozott, mert a játszóterek szabványosításához elengedhetetlen a biztonságos burkolat kialakítása. Ehhez hosszútávon a gumilapok biztosítják a legjobb megoldást ezért a beruházásokat az EU is támogatta.

A másik ugrást a műfüves pályák építésének hozta az elmúlt években. 120 tonna granulátum kell egy nagy méretű focipályához, amit 3-4 év után le kell cserélni. Az elmúlt két évben több, mint 100 pályát építettek, amihez legalább 12000 tonna granulátum kellett, nem beszélve a kisebb pályákról. Ez hatalmas ugrás a felhasználásban.

hirdetés

Magánszemélyek is hozzájuthatnak ilyen burkolatokhoz, vagy ez csak a közületek, intézmények kiváltsága?

A felhasználás legnagyobb részét természetesen az ilyen nagy beruházások adják. Mostanában viszont azt a látom, hogy a magánszemélyek is egyre inkább felfedezik az újrahasznosított gumiból készült burkolatok előnyeit. Ehhez az is hozzájárult, hogy az árak egyre megfizethetőbbek lettek az elmúlt években.

terasz

Mégis mik ezek az előnyök?

A játékok körül kitaposott fű nem csak esztétikailag csúnya, hanem mivel fel van keményedve, ezért balesetveszélyes is. A gumilapok használatával mindkét probléma elhárul.

Azután képzelje csak el, hogy egy nagy nyári zivatar után kisüt a nap, és a gyerekek kirohannak játszani a kertbe. A gumilap porózus szerkezete miatt elvezeti a vizet, és eső után pár perccel már száraz a felülete. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem csúsznak el rajta és nem is lesznek sárosak, nem sérülnek meg és a ruhájuk sem megy tönkre. Ha ezt elmondom egy anyukának, egyből felcsillan a szeme!

Ugyanez igaz akkor is, ha teraszt, vagy lépcsőt burkolunk vele. A gyors vízelvezetés miatt a csúszásveszély rendkívüli mértékben lecsökken, arról nem is beszélve, hogy a rideg beton, vagy járólap helyett mennyivel kellemesebb egy meleg, rugalmas burkolaton járni.

gumitegla_medencek_kore

Mi mindenre tudja egy magánszemély használni a gumilapokat?

Klasszikus felhasználás a kerti mászóka, hinta, vagy játszóvár alá, köré épített burkolat. Mostanában divatos lett a teraszok, erkélyek, járdák, lépcsők, kerti utak gumival történő burkolása. Szokták még kerti medencék alá, illetve köré is rakni – csúszásmentessége miatt nagyon hasznos, ráadásul nem hordják be a talpukkal a füvet, a sarat a vízbe. Aki szereti az állatokat, kutya kennelbe, vagy istállóba is lerakhatja. Kocsibeállók burkolásához is előszeretettel használják. Minden felhasználáshoz létezik speciálisan kifejlesztett termék.

Hol lehet érdeklődni, ha valaki szeretne vásárolni, vagy többet megtudni ezekről a burkolatokról?

A gumitegla.hu oldalon minden tudnivalót megtalálnak a kedves érdeklődők a termékekről, felhasználási területekről, képekkel, illusztrációkkal és tanácsokkal kiegészítve. Itt rögtön meg is lehet rendelni őket egyébként. Ha valakinek további kérdései merülnek fel, kollégáimat eléri a 06-1/260-2887-es telefonszámon, vagy a kapcsolat@nadland.hu e-mail címen.

(x)

Vélemény, hozzászólás?