Víz. Afrikában olcsóbb, mint nálunk?

A vizek városa, Budapest a vízdíjak tekintetében a második legdrágább a világon. Az árak azonban a fogyó készletek és a dráguló ivóvíz előállítási és szennyvízkezelési költségek miatt a jövőben folyamatosan nőni fognak.

Bejárta a világsajtót egy ausztrál étterem esete. A Marque nevű vendéglátóipari egység tulajdonosa, Mark Best környezetvédelmi megfontolásból úgy döntött, hogy az átszámítva 2 ezer forintba kerülő fél literes ásványvíz helyett tisztított csapvizet kínál vendégeinek ezer forintnak megfelelő ausztrál dollárért.

Csakhogy lehet ennél jóval több pénzért is oltani a szomjunkat. Azokat az ásványvizeket most ne vegyük számba, amelyek különleges csomagolásban kerülnek a fogyasztók elé. A Bling H2O 750 milliliteres Swarowski kristályokkal díszített üvege ugyan 12-20 ezer forintba kerül, de a beletöltött vízben semmi különleges nincsen.


Más megítélés alá esnek azok a vizek, amelyek nehezen megközelíthető helyekről vulkánok közeléből, a tenger mélyéről vagy a gleccserekből származnak. Közülük is kiemelkedik a világ legdrágább ásványvizének tartott Kona Nigari. A hozzá szükséges vizet Hawaii közelében az óceánból, 600 méter mélyről emelik ki. A vízből kivonják a sót, tisztítják, majd palackozzák. Magában a víz nem iható, fogyasztás előtt desztillált vízzel kell higítani, mégis egy gallon (3,7 liter) 344 ezer forintba kerül belőle. Jóval olcsóbb a 10 Thousand BC fantázianevű termék, amely a kaliforniai Hat Mountain gleccser 10 ezer éves jegéből készül. Egy liter ebből a vízből 5-6 ezer forintba kerül.

A magyar fővárosban élők nem is gondolnák, hogy micsoda „kincset” töltenek a poharukba nap, mint nap. Egy tavaly év végén napvilágot látott, a világ nagyvárosainak vízdíjait vizsgáló NatGeo felmérés szerint a világ legdrágább vízdíját Koppenhága lakói fizetik, köbméterenként 3,4 USA dollárt. A második legdrágább város viszont Budapest, ahol 2,8 dollár egy köbméternyi ivóvíz. A víz nálunk drágább, mint Berlinben, vagy New Yorkban. Elgondolkodtató, hogy Pekingben csak 2 centet, Rómában fél dollárt, Kairóban pedig 0,03 centet kérnek egy köbméter vízért.

Egy biztos: a víz csak egyre drágább lesz a jövőben. Nem csak azért, mert egyre fogy a Föld ivóvízkészlete, hanem mert az iható víz előállításához szükséges költségek is rohamosan nőnek. A csapvizet ugyanis az ásványvízzel ellentétben előállítják és kezelik, majd utána juttatják el a fogyasztókhoz. Külön gondot jelent, hogy a meglévő vízkészletek is egyre rosszabb minőségűek, emiatt a tisztításra és a szennyvíz kezelése is egyre drágább lesz.

USA legmagasabb vízdíj: San Diego 1,65 USD
Ausztrália legmagasabb vízdíj: Sydney 1,61 USD
Japán: Kumamoto 1,04 USD
Ázsia: Szingapúr 0,61 USD

hirdetés

Afrika: Windhoek 0,42 USD
Európa: Budapest 2,89 USD
Más európai városok:
Róma: 0,50 USD
Amszterdam: 0,93 USD
Írország: 0,00 USD
Spanyolország: 0,62 USD
Finnország: 1,22 USD
UK: 1,46 USD
Belgium: 2,37 USD

ami viszont magasabb Dánia: 3,43 USD

 

forras: vizpiac.hu