Benzinkészítés házilag, nejlonszatyorból

Egy új, otthon is használható berendezéssel műanyag szatyrokból és kupakokból benzint állíthatunk elő. A japán eszköz az első otthon is használható ilyen rendszer.

A műanyag szatyrok, flakonok, kupakok egy ideig hasznosak, ám után menthetetlenül hulladékként végzik – az évszázadok alatt elbomló műanyag hulladék komoly probléma, erre találtak most megoldást japán kutatók, akik egy kis berendezés segítségével a gépkocsiban felhasználható üzemanyaggá alakítják a műanyag hulladékot.

A műanyag szatyrok, flakonok is kőolajként kezdik létüket, éppúgy, mint a benzin, vagy a gázolaj. Kémiai folyamatok során lesz belőlük rugalmas anyag, mely szinte mindennek ellenáll. Az új japán berendezéssel házilag állíthatunk elő benzint úgy, hogy „visszaalakítjuk” a szatyrokat az eredeti kiinduló anyaggá. A berendezés felolvasztja a műanyagot, majd többkörös rendszeren porlasztja a folyékony műanyagot. A folyamat végén, lepárlással nyersolajat nyerünk.

hirdetés

Nem ez az első ilyen berendezés. Washington D.C.-ben egy egész erőmű épült hasonló technológiával, mely jelenleg is tesztelés alatt áll. A japán eszközt az teszi különlegessé, hogy otthon, háztartási méretekben, egyszerűen használható. Egy kilogramm műanyag hulladékból kb. 9,5 dl olajat nyer ki a gép, melyhez egy kilowattóra áramot használ fel, mely itthon kb. 50 forintba kerül. Így durván egy liter alapanyag kinyerhető egy kWh áram áráért – feltéve, hogy a műanyaghulladék amúgy a kukába menne.


A nyersolajat fűtésre, házi generátorhoz, vagy finomítási eljárás után (a berendezéshez külön „házi finomító” is kapható lesz) az autó üzemanyagéként használhatjuk fel. A gép elterjedését gátolhatja, hogy nem olcsó – egyelőre 10 ezer dollárba kerül. A fejlesztők azonban remélik, hogy hamarosan annyira le tudják csökkenteni a költségeket, hogy mindenki megengedhesse magának.

forrás: technet.hu