Zuhannak a ritkaföldfémek árai, miközben megnőtt irántuk a kereslet

Az elmúlt fél év alatt a mintegy 40 százalékkal csökkenő áraknak köszönhetően Kína az idei első négy hónapban dupla annyi, 6112 tonna ritkaföldfémet tudott exportálni az előző év azonos időszakához képest – olvasható az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. elemzésében.

A Conclude MTI-hez eljuttatott elemzése szerint ezen belül is kiemelkedett az áprilisi 2196 tonnás kínai kivitel, ami 28 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit.

Neodímium. kép: wikipedia

Neodímium. kép: wikipedia

A kereslet felfutását szakértők a ritkaföldfémek nagymértékű áresésével magyarázzák, ami a korábbi rendkívüli drágulás korrekciójának hatása. A ritkaföldfémek ára 2004-2011 között a rohamosan bővülő felhasználásnak és a piac mintegy 90 százalékát ellenőrző Kína árfelhajtó akcióinak köszönhetően lódult meg, egyes fémek piaci ára ezen időszak alatt a 20-25-szörösére ugrott.

A lantanidák közé, a periódusos rendszer legnagyobb kémiailag koherens csoportjába tartozó 17 ritkaföldfémet főleg magnetikus és energiafelhasználás-csökkentő tulajdonságaik miatt csúcstechnológiai termékek előállításához használják.

hirdetés

A szélsőségesen magas árakat a válság kitörése után egyre kevesebben tudták megfizetni, a kereslet csökkenése pedig fokozatosan mérsékelte az árakat, annak ellenére, hogy Kína kínálatának visszafogásával szerette volna megakadályozni a ritkaföldfémek értékesítéséből származó bevételei visszaesését.

Napjainkban a ritkaföldfémek mintegy 40 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint fél évvel ezelőtt. Míg például az ittrium kilogrammjáért tavaly novemberben még 105 dollárt kellett adni, addig most csak 60-at. Az árzuhanás miatt Kína – a növekvő exportvolumene ellenére – 63 százalékkal kevesebb, 136 millió dolláros bevételre tett szert a ritkaföldfémek kiviteléből idén január-április között, mint 2012 első négy hónapjában. A világ legnépesebb országa évek óta uralja a ritkaföldfém-termelést, a 110 ezer tonnás tavalyi globális össztermelés 86 százalékát, 95 ezer tonnát adta, emellett a Föld 110 millió tonnás tartalékainak a felével is Peking rendelkezik.

A 17 ritkaföldfém fontos csúcstechnológiai “alapanyag”, például a Toyota Prius hibrid autójában nagyjából 10 kilogramm lantán és 2 kiló neodímium van, utóbbi a jó minőségű fülhallgatókban is megtalálható, míg az energiatakarékos égőkben a terbium, a dízelautók katalizátoraiban lantán és cérium, az elektromos gépkocsikhoz is szükséges akkumulátorokban diszprózium és terbium van.

A ritkaföldfémek iránt az árcsökkenés miatt ismét növekvő kereslet egyes becslések szerint 2014-re elérheti a 200 ezer tonnát. Szakértők attól tartanak, hogy a növekvő kereslettel a kínálat nem tud majd lépést tartani, különösen, ha Kína ismét mesterséges korlátozásokat vezet be.

A világ számos országa kezdett új lelőhelyeket keresni az utóbbi években. Magyarország is intenzív kutatásokba kezdett saját ritkaföldfémforrások után. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint 52-60 ezer tonna lehet a teljes ritkaföldfém-készlet Magyarországon – olvasható a Nemzeti Energiastratégiához kapcsolódó, a tárca által idén februárban frissített Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervben.

Az NFM cselekvési terve szerint a kutatás esetleges sikere nemcsak egy fontos nyersanyagcsoporttal egészítené ki a hazai ásványvagyont, hanem új lehetőségeket, munkahelyeket kínálna a hazai bányászat, feldolgozóipar, technológiai fejlesztés és földtani kutatás számára is, miközben tovább javíthatja a ritkaföldfémekre települő bányászat és feldolgozóipar jövedelemtermelő képességét – olvasható a Conclude elemzésében.

Vélemény, hozzászólás?