15 éves lány testhővel működő LED-lámpája (videó)

Ezúttal nem egy nagy múltú egyetem, hanem egy 15 éves, kanadai lány készített testhővel táplált elektromos eszközt, mégpedig egy hordozható LED-lámpát.

Ann Makosinski LED lámpa Peltier hatás

hirdetés

Ann Makosinski találmánya az emberi kéz hőjét hasznosítja elektromos áram termelésére. A PVC-csőbe épített szerkezet a korábban nálunk is bemutatott indiai klimatizált ruhákhoz hasonlóan a Peltier hatás nevű termoelektromos elvet  használja. Ennek lényege, hogy ha két különböző fém érintkezik és elektromos áram folyik rajtuk keresztül, akkor azok vagy felmelegszenek, vagy lehűlnek az áram irányától függően.

Természetesen a hatás visszafelé is érvényesül, így a Peltier csempék áramtermelésre is bírhatók. Öt fokos hőmérséklet-különbség esetén már 5,4mW energia nyerhető, amit egy LED-izzó alakít fénnyé. Kisebb külső hőmérséklet esetén a termelt energia mennyisége is több lesz.

Az új lámpa jelentősen csökkentheti a hasonló eszközök környezetterhelését, hiszen nincs szükség sem elemekre, sem akkumulátorokra. Egyben olcsó megújuló fényforrás lehet azok számára, akik nem jutnak elektromos áramhoz.