20-30-szoros túljelentkezésre számítanak a katasztrófavédelmi szakon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen belül, a három meglévő kartól függetlenül alakították ki a Katasztrófavédelmi Intézetet, ami az egységes, integrált katasztrófavédelem állományának felsőfokú oktatását kapta feladatául. Az intézet igazgatóját, Dr. Bleszity János vezérőrnagyot faggattuk a Rádió Orient stúdiójában.
2012-ben a Rendőrtiszti Főiskola, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának összevonásával jött létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A három jogelőd intézmény utódjaként rendészettudományi, hadtudományi és közigazgatás-tudományi kar jött létre: a Katasztrófavédelmi Intézet pedig karoktól függetlenül működik az egyetemen belül, fejtette az intézet igazgatója.

kép: orientpress

Alapvető feladatuk az átalakult katasztrófavédelmi rendszer felsőfokú képzésének koordinálása. Három szakirányt hirdettek meg: katasztrófavédelmi-műveleti, tűzvédelmi és mentésirányítási, és iparbiztonsági szakirányt. A felosztás hűen követi a katasztrófavédelem feladatrendszerét. A három tanszék mellett egy oktatásszervezési osztály is működik az intézeten belül.

A korábban nagy létszámmal folyó képzéseket ki kell futtatniuk: a Nemzetvédelmi Egyetemen közel ezer, a Rendőrtiszti Főiskolán nagyjából százötven hallgató tanult, még 2012-ben is indult képzés. Az ő oktatásuk befejezése mellett az új szakirányok kialakítása, a követelmények kidolgozása, akkreditálása is a feladataik közé tartozik, hiszen a 2013-2014-es tanévben már el kell indulnia az új szaknak, mutatott rá Bleszity János.

hirdetés

A képzést mindenképpen korszerűsíteni kellett volna, az egyetem integrációja miatti „szükséghelyzet” megkönnyítette a dolgukat. A hatékonyabb képzés célja, hogy a rendészettudománnyal, hadtudománnyal és közigazgatás-tudománnyal foglalkozók együtt tanuljanak, így biztosítva legyen bizonyos átjárhatóság az egyes szakterületek között. A most elfogadott tantervek és tananyagok ezt a célt szolgálják: az egyetemi közös modul rendkívül széles ismereteket biztosít majd a hallgatók számára. Természetesen a gyakorlati oktatásra ezentúl is nagy figyelmet fordítanak, fejtette ki az igazgató.

A nyílt napon hatalmas volt az érdeklődés, délelőtt tíz óráig háromezer érdeklődő regisztrált. A pályázókat megismertették a tananyaggal, a szervezettel, az egyetem felépítésével. A nagy szám nem volt meglepő, hiszen az eddigi években is húsz-, harmincszoros túljelentkezés volt jellemző a katasztrófavédelmi szakokra. A nappali tagozatra tavaly 398 ponttal lehetett bekerülni. A magas érdeklődés biztosítja, hogy a legjobb képességű diákok kerüljenek be az egyetemre.

A hallgatókkal ösztöndíjszerződést kötnek, tanulmányaik alatt is részesülnek juttatásokban, kapnak formaruhát, és biztosítják számukra az elhelyezkedés lehetőségét a későbbiekben. A tűzvédelmi szakirányra nem lehet középiskolából jelentkezni, csak a katasztrófavédelem hivatásos szervezeteiben szolgálók, jellemzően tűzoltó végzettségűek végezhetik el a képzést. Ők a fizetésük nagy részét megkapják az oktatás ideje alatt – ismertette a hallgatók támogatását a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?