Sok olajat találtunk Irakban! (De a benzin azért drágul holnap ismét 3 forinttal)

Jelentős mennyiségű és jó minőségű olajat talált a Mol az Irak kurdisztáni régiójában zajló kutatásakor, a térségben ez a harmadik találata. A Mol komolyan koncentrál a kitermelési üzletágra – mondta Somfai Attila, a cég kutatási portfólió igazgatója a Gazdasági Rádiónak. A tényleges kitermelés néhány év múlva várható.
A Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közölte, hogy az Akri-Bijeel blokkban a Bakrman-1 kutatófúrás második tesztje során napi 2616 hordó közepes sűrűségű olaj és 1070 hordó olajegyenérték gáz jött a felszínre. A kútban öt további tesztet tervez a vállalat 2013 áprilisáig.

Kis hegyi falu Kurdisztánban. kép: seepheerd/indafoto.hu

A Mol tájékoztatott arról is, hogy a Bijell-1 kútnál, ahol korábban szintén talált olajat a társaság, várhatóan az idén májusban megkezdődhet az értékesíthető szénhidrogén termelés.A Shaikan blokkban az első termelő üzem építése hamarosan befejeződik és a tervek szerint az üzem márciusban megkezdi működését. A Mol komolyan koncentrál a kitermelési üzletágra- mondta Somfai Attila, a Mol kutatási portfólió igazgatója.

hirdetés

Kevésbé örvendetes, hogy újra emeli, és megint bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj nagykereskedelmi ára most sem változik – értesült az MTI piaci forrásokból. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 438-439 forint lesz, a gázolajé 433-434 forint marad.

A Mol február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak hétfőn, hanem szerdán is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról.A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között.

OrientPress Hírügynökség/MTI