3D: jönnek a nyomtatott ételek

A jövő konyhájába lehetett bepillantani Venlóban. A holland városban rendezték meg a 3D-s élelmiszer-nyomtatási konferenciát.

Az egyre olcsóbbá és hatékonyabbá váló technológia a kiállítók szerint forradalmasítja azt, ahogyan főzünk és eszünk.

3d-nyomtató étel

A By Flow cég például olyan hordozható 3D-s nyomtatót mutatott be, amely tökéletes alakú gyümölcskaviárt képes formázni.

hirdetés

– Azokba az időkbe megyünk vissza, amikor a mikrohullámú sütők megjelentek a konyhában, és az emberek azt mondták: nem melegítem az ételemet ilyenben, mert nem értem. Ez más technológia, de ennél is az a lényeg, hogy az ember képes legyen elfogadni, hogy a konyhája részévé váljon az, hogy kinyomtatja az ételét – mondja Marcio Barrades, a cég marketingese.

A Print2Taste vállalat eszköze lehetővé teszi, hogy valaki egy egyszerű alakot rajzoljon egy tableten, és azután azt kinyomtatják édes zselatin felhasználásával. A nyomtató fejét speciálisan alakították ki élelmiszer-feldolgozáshoz.

– Mindig figyelembe vesszük a felhasználó igényeit, ez személyre szabott. Ha valakinek D-vitaminhiánya van, hozzá lehet adni D-vitamint. Ha valakinek más betegsége van, például nem eszik eleget, akkor hozzá lehet tenni energiát fehérje vagy zsír formájában. A túlsúlyosak esetében pedig növelni lehet a rostok mennyiségét, így könnyebben jóllakottnak érzik magukat, és nem esznek annyit – mondta az egyik fejlesztő.

Néhány európai szupermarketben már tesztelik a 3D-s nyomtatóval készült süteményeket. Egyes éttermekben pedig nyomtatott édességeket kínálnak.

forrás: hu.euronews.com