Majdnem olyan kemény, mint a gránit – a krakkói geopolimer

Lengyel tudósok vulkáni kőzetből olyan anyagot készítettek, amelynek sokkal jobb tulajdonságai vannak, mint a hagyományos építési anyagoknak, és az előállítása is olcsóbb. A Krakkói Műszaki Egyetem kutatói mesterséges kőzetének alapja tufa és vulkáni hamu, amit lúgos oldattal és vízüveggel elegyítenek. A team szerint a szervetlen geopolimer majdnem olyan kemény, mint a gránit, ráadásul jól bírja a hőt.

– A mi geopolimerünk más, mint a többi, ugyanis különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Először is a hőmérséklet növekedésével egyre erősebbé válik.

Geopolimer építőanyag

Képzeljük el, hogy kigyullad a ház. A hőmérséklet elérheti a 800-900 Celsius-fokot. Normál körülmények között a hagyományos építőanyagok, még a polimerek is meggyengülnek. A tradicionális építési anyagok megrepednek, tönkremennek. Ezzel szemben a mi polimerünk egyre erősebb lesz – magyarázza Janusz Mikula, az egyetem professzora.

hirdetés

A tudósok szerint a geopolimer ideális építőanyag lehetne. De másutt is jól hasznosíthatnák, például helyettesíthetnék vele a szigetelésre alkalmazott polisztirolhabot.

A geopolimer rendkívül porózus anyag, ezért jól levegőzik. A vizet magába szívja, majd elpárologtatja, tehát szabályozza a nedvességet és megköti a szagokat, fémek bevonataként pedig megakadályozza az eróziót.

A kutatók azt mondják, különleges tulajdonságainak köszönhetően az új geopolimernek még az űrhajózásban is hasznát vehetnék.

forrás: euronews.com