A gyorstöltés a városi autózás jövője

A világ egyik legtekintélyesebb autókiállításának látogatói kézzelfogható élményt kaptak az autózás jövőjét illetően – illetve arról a technológiáról, amely mindezt lehetővé teszi.

A BMW a közelmúltban megrendezett Frankfurti Nemzetközi Autókiállításon (IAA) bemutatta új i3 típusú elektromos autóját. Ezen felül 25 darab i3 sorozatú autót bocsátott rendelkezésére kipróbálásra az autókiállítás területén belül a látogatók részére, akik közül így sokan első ízben tapasztalhatták meg az elektromos autók által nyújtott élményt.

ABB gyorstöltő Frankfurt elektromos autó

Az elektromos autó adottságait első alkalommal megtapasztalók maroknyi csoportja azonban minden bizonnyal hamarosan egyre népesebbé válik. Angela Merkel német kancellár az IAA alkalmával elhangzott megnyitó beszédében arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a német kormány tervei szerint az évtized végére egy millió elektromos autó közlekedik majd Németország útjain. A német autógyártók szövetsége szerint pedig a németországi autógyárak eddig 16 új elektromos autómodell bevezetését jelentették be az elkövetkező pár évre vonatkozóan.

Az autó-töltés az elektromos autó vásárlásakor felmerülő legfontosabb kérdés – rendelkezésre állnak-e töltőállomások a lakó- és munkahely környezetében, illetve a rendszeres közlekedési útvonalak közelében? Igényel-e különösebb erőfeszítéseket a feltöltés, és mennyi időt vesz igénybe?

A kiállítás ideje alatt az ABB biztosította az i3 típusú autók rendelkezésre állását az innovatív Terra 53 típusú gyorstöltő-állomásai segítségével, amelyek megfelelő választ adhatnak az elektromos autó vásárlását fontolgatók részéről felmerülő egyes kérdésekre.

hirdetés

A fogyasztók máris élvezhetik az egyenáramú gyorstöltő-állomások által kínált előnyöket, amelyeknél mindössze 15 percet vesz igénybe az autók feltöltése, azaz a jármű út közben is feltölthető, és nem szükséges 6-8 órát szánni az otthoni éjszakai feltöltésre. Ennek köszönhetően növekszik az elektromos autók hatótávolsága, azaz hosszabb utazásokra is alkalmassá válnak.

A Terra 53 gyorstöltő fejlett szoftverrel rendelkezik, amely alkalmazkodik a hálózati kapacitáshoz. Így a villamosenergia hálózatok biztonságának megőrzéséhez és a hirtelen jelentkező energiaigény kielégítéséhez nincs szükség költséges infrastrukturális beruházásokra – például, amikor sok háztartásban a nap végén az autótulajdonosok egyszerre szeretnék feltölteni az autójukat.

A vásárlók olyan autót szeretnének, amelynek feltöltése ugyanolyan könnyedén történik, mint amikor a hagyományos benzinkutakon elég csak annyit mondani „Töltse tele, kérem!” Az ABB gyorstöltői internet csatlakozással rendelkeznek, ezért a fogyasztók számára megbízható, biztonságos és ipari szabványok szerint működő, felhasználóbarát fizetési lehetőségek állnak rendelkezésre.

szerző: Philip Lewin, ABB

Kapcsolódó cikkek
Az elektromos autózás története

A villanyautózást az egyik legforradalmibb újdonságnak gondoljuk, pedig az elektromos meghajtású járművek jóformán egyidősek a robbanómotoros társaikkal és már a Elolvasom

Elektromos töltőoszlop Miskolcon is

Felavatták Kelet-Magyarország első elektromos töltőoszlopát Miskolcon, az ÉMÁSZ Nyrt. központjában 2012. augusztus 28-án. MTI Fotó: Vajda Elolvasom

Az ELMŰ E-Mobility Network kezdeményezése

Az Egyesült Nemzetek 1992. évi, a klímaváltozásról szóló keretegyezménye 2050-re előirányozza az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95 százalékkal történő csökkentését az Elolvasom

Megváltoztatják a világot? – A Tesla titkos fejlesztése ismét borsot tör a nagyok orra alá

Első elektromos modelljük megverte a Porsche GT3-at és a Ferrari F430-at, a második pedig az olyan luxus sportszedánok gyártóit hozhatja Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?