A laptop és a hosszabb élet. Akkumulátor, hűtés, stb.

Néhány egyszerű szabály betartásával és egy kis karbantartással lényegesen meghosszabbíthatjuk a sokszor munkaeszközként használt, hordozható számítógép élettartamát.

Egy átlag hordozható számítógép élettartalma 2 – 5 év közé tehető (felhasználástól függ). Egy teljesen átlagos kütyü 110 – 130 ezer forintba kerül, a komolyabbak akár a többszörösébe, ezért érdemes odafigyelni rá, évekkel hosszabbíthatjuk meg a működési idejét. A leggyengébb láncszem az akkumulátor, technológiától függően (és persze a felhasználástól), átlag 0,5 – 3 évet bírnak (12 ezer forinttól kezdődnek). Ezt követi az összes mozgó alkatrész (hűtő ventilátor, HDD, optikai megható, stb.). Extrém felhasználási körülmények között lehetséges a lapkák kiégése, a kijelző meghibásodása (leggyakoribbak a pixelhibák).

kép: freedigitalphotos.net

Nézzünk egy-két lehetőséget az alkatrészek üzemidejének meghosszabbítására.

Akkumulátor:

A legtöbb forgalomban lévő notebook akkumulátor lítium-ionos. Sok a tévhit ezzel az akkufajtával kapcsolatban. Az akkumulátort formázni nem kell, az első használatkor is akkora teljesítményt ad le, mint az 50. vagy 400. ciklusnál. Kényes a hőmérsékletre, ezért kerülendő a magas hőmérsékleten való tárolása/használata (de a nagyon hideget sem szereti), egy akkumulátor a legjobban szobahőmérsékleten érzi magát. Rengeteg biztonsági mechanizmus van egy lítiumos akkumulátorban, így túltölteni nem lehetséges. Havonta egyszer érdemes lemeríteni (hogy a cellák rendeződjenek). Nem érdemes viszont sokszor teljesen lemeríteni az akkumulátort (a biztonsági lehetőség itt is adott), ha a Windows bejelez és 5%-nál lekapcsol, ne kapcsoljuk vissza, felesleges, és ártalmas lehet. Tapasztalatból (a valóságot nem feltétlenül tükrözi): érdemes 50% fölött tartani a töltöttségi szintet (a havonta esedékes lemerítés itt is adott), ha gyakran használjuk akkumulátorról érdemes néha kis időre rádugni a töltőre. Saját érdekünkben csak a gyári töltőt használjuk.

Tisztán tartás:

A tisztán tartás nem csak a komfortérzetünket javítja, hanem a notebook (de az asztali gép esetében is igaz) élettartalmát is növeli.

A hűtő tisztítása:

hirdetés

Egy hordozható számítógépnek nagyon fontos a hűtés. Ha egy notebookhűtőről beszélünk általában az embereknek a CPU hűtés jut eszükbe, ami persze igaz. De nagyon fontos megemlíteni, hogy a hűtő energiát emészt fel aktív működése közben. A por a hűtésnek nem tesz jót, csökkenti a hőelvezető képességet, ennél fogva a ventilátornak nagyobb sebességgel kell dolgozni, ami plusz felesleges energiaveszteséget eredményez, tehát csökken az üzemidő. A por az egyéb alkatrészeknek se tesz jót. Egy jól átgondolt készüléknél, a hűtésen kívül nagyon kevés helyre juthat el, de ha eljut, az alaplapra kerülve szintén csökkenti a hőátadást ami szélsőséges esetekben leégést eredményezhet, ezen kívül a HDD-nek is ártalmas stb.

A fentebb leírtak miatt érdemes a portól megtisztítani a notebookot. Figyelmeztetek mindenkit a hűtőkivezetésnél levegőt befújni nem ajánlott, ilyenkor ugyanis a por belül mindent beteríthet.

A kijelző tisztítását nem részletezném, a ház tisztítását érdemes nem vízzel elvégezni, egy véletlen vízcsepp nem tesz jót.

Billentyűzet tisztítása:

Idegesítő, hogy a klaviatúra billentyűi alá mindenféle kosz, hajszál, esetleg morzsa, egyszóval sok kosz kerül. Ezek látványra és érzésre idővel nagyon kellemetlen és zavaróak tudnak lenni. A billentyűzet tisztítása nem egyszerű. A legkönnyebb megoldás a porszívó, de ez a lehetőség valószínűleg nem a kellő hatást eredményezi, de akár billentyűket is törheti. Sajnos a laptop megfordítása és rázása, bár a billentyűk közé került koszt esetleg kihozza, de a gépnek nem tesz jót, ezért nem ajánlott. Lehetőség van még arra is, hogy a billentyűk kipattintásával (akár több mint 100 darab is lehet) az alatta lévő részhez hozzáférjünk, így jobban tisztítható. Ebben az esetben fennáll a kockázata, hogy a billentyűk eltörnek a kipattintás vagy bepattintás következtében, vagy összekeverednek, esetleg elvesznek…

kép: gadgets.postr.hu

Véleményem szerint a legjobb megoldás a billentyűzet kiszerelése, ami nehezebbnek látszik, mint amilyen valójában. Erre a megoldásra érdemes két sima fejű csavarhúzót beszerezni (nem túl nagyot). A klaviatúra felett vannak azok a pontok melyeket benyomva kiemelhető a billentyűzet. Ezután már csak az összekapcsoló kábelt kell kihúzni, és tisztítható a billentyűzet.

Felhívom minden kedves olvasó figyelmét, amennyiben nem biztos a dolgában, forduljon szakemberhez.

forrás és további tippek: gadgets.postr.hu

Vélemény, hozzászólás?