A Modulo lesz az új Ikarus?

Küszöbön a magyar autóbuszgyártás felélesztése. A döntéshozók felelőssége, hogy támogatásukkal hozzájárulnak-e a magyar újraiparosítás részét képező buszgyártáshoz, a gazdaság élénkítéséhez, további munkahelyek létrehozásához, valamit K+F fejlesztésekhez és termelő beruházásokhoz. A fém karosszériás M 108d és a kompozit vázas elektromos C 86e Modulo autóbuszok már bizonyítottak. Hamarosan eldől, hogy szükség van-e a hazai autóbuszgyártásra, és a szakma által is elismert konstrukció, a metrópótló Modulo M 168d csuklós autóbusz 150 példányára.

A hazai autóbuszgyártókból alakult MABI-BUS Kft. újabb integrációt hajt végre az Ikarus Egyedi Kft-vel. A magyar, a busz és az innováció szavakból összeálló nevet a termékportfólió sokfélesége is igazolja. A gyártás bő egy éves újraindítása után már több tucat jármű a bizonyítéka annak, hogy Magyarország új esélyt kapott egy Ikarushoz méltó nemzetközi hírnév eléréséhez. Ehhez most van szükség a legnagyobb összefogásra.

csuklós1_M168d_Modulo

A gyártók, beszállítók megtették az első lépést. Most az üzemeltetőkön, az önkormányzatokon, az államon van sor. Már innen is érkezett segítség, de továbbiakra is szükség van.  És persze, az is fontos, hogy minden magyar polgár átérezze, a korszerű nemzeti buszgyártás lendíthet a gazdaságon és az önbecsülésen is. És talán az sem mellékes, hogy sok munkahelyet teremt, adóbevételt eredményez. Itt most olyan teljesítmény van születőben, amely figyelembe veszi a környezeti, energiatakarékossági, műszaki követelményeket, vagyis megfelel a XXI. századi kihívásnak. Tehát – elvileg – minden összejöhet ahhoz, hogy a Modulo legyen A MI BUSZUNK. Akárcsak az Ikarus volt, sok évtizeden keresztül.

Május eleje óta utasforgalomban teljesítenek szolgálatot az elektromos hajtású Modulo C 68e buszok. A TÜV által hitelesített, az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztási adatot, a városi üzemben mért 0,61 kWh/km értéket a BKV buszai is visszaigazolják. Több alkalommal volt rá példa, hogy a budapesti forgalomban kedvezőbb fogyasztással teljesítették a műszakot a buszok, mint a Párizst megjárt jármű, mely az 1570 km-t 0,487 kWh/km átlagfogyasztással tette meg. Ez az érték alig 2-szer több, mint egy elektromos autó energia felhasználása. Az éjszaki villamos áram díjával kalkulálva a buszok 1 km-t kevesebb mint 10 Ft-ból tesznek meg. A PKD konstrukcióban 2015-ben leszállított fémkarosszériás Modulo M 108d szóló buszok már túl vannak a 30.000 km-en, és rendkívül biztos járműnek bizonyulnak. Erre az alapra épül az új, 18,75 méter hosszú csuklós busz, melyet június végéig próbálhatja ki az utazóközönség. Hamarosan kiderül, hogy a döntéshozók a 3-as metró 2017-2018-as felújítási időszakára a magyar gyártmányt választják-e, vagy egy teljesen másik közbeszerzésen 4 Mft-tal olcsóbb lengyel riválist, aminek azonban jóval magasabbak az alkatrészárai. A PKD konstrukcióban szállított csuklós buszok nemzetközi összehasonlításban is jóval kedvezőbb áron (kiszerelt állapotban 290.000 euro) szerezhetőek be, mint a régió tenderein résztvevő egyéb gyártók buszai, melyek árai 310-380 ezer euro között mozognak.

csuklós_M168d_Modulo

A magyar buszok beszerzése nemzetgazdasági érdek is, hiszen a kedvezőbb alkatrészárak mellett a 150 darab csuklós busz gyártása közvetlenül 250-300 embernek, míg közvetetten több mint 1600 embernek adnak munkát. A teljes ráfordítás 70%-a áramlik vissza a gazdaságba, a hozzávetőlegesen 80 millió forintba kerülő buszból 26 millió forint jut vissza a magyar államhoz adók és járulékok formájában, ez 150 busznál 3,9 milliárd forintot jelent. Import esetén ez az összeg külföldre vándorolna. A típus hazai beszállítói aránya 53%, ezáltal a munkahelyteremtésen felül nő a K+F volumen és ösztönzi a további beruházásokat. Az utazóközönség pedig büszke lehet a korszerű, haza gyártmányú járművekre. Fentiek alapján kijelenthető, hogy a mi buszunk magyar nemzeti érdek.

Ikarus Egyedi integrálása a magyar buszgyártásba

A MABI-BUS Kft. hazai buszgyártók és fejlesztők összefogásának eredményeként kezdte meg a termelést 2015-ben. Az integrációs folyamatnak újabb lépése a másfél éve megvásárolt 100%-os leányvállalat (Ikarus Egyedi Kft.) összeolvadása az anyacéggel. Ez az évekkel ezelőtt elindított folyamat utolsó állomása.  Az IKARUS név, és a „NAGY IKARUS” cég Széles Gábor vezette Műszertechnika Zrt. tulajdona,  cégeinknek semmilyen közös kapcsolata nincs vele.

Az elektromos hajtású Modulo C68e buszok fogyasztása

hirdetés

A kompozit járműcsalád 2014 áprilisában bemutatott első prototípusa a TÜV által hitelesített mérések szerint jóval kedvezőbb adatot produkált, mint más elektromos hajtású buszok. A kezdeti 0,92 kWh/km fogyasztás után számos fejlesztés hatására tovább csökkent az érték. A 2015-ben bemutatott Siemens hajtáslánccal szerelt második generációs prototípus az energiafogyasztási teszteken kitűnően szerepelt, bár befogadó képessége nagyobb, mint más elektromos midibuszok (még BKV specifikációban is 53 fő, a 44 fős Rampini-vel szemben, gyári alap kivitelben a Modulo C68e típus 68 fő szállítására alkalmas) az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztási mérések szerint elővárosi közlekedésben 0,595 kWh/km a tájékoztató adat, míg vegyes üzemben is csak 0,61 kWh/km-t mértek a hivatalos vizsgálaton.

eTourEurope 2016 Modulo

Ezeket az értékeket a május eleje óta utasforgalomban üzemelő Modulo C68e buszok használata során a BKV mérései is megerősítik. Több alkalommal volt rá példa, hogy a budapesti forgalomban kedvezőbb fogyasztással teljesítették a műszakot a buszok, mint a Párizst megjárt jármű, mely az 1570 km-t 0,487 kWh/km átlagfogyasztással tette meg. Ez az érték alig 2-szer több, mint egy elektromos autó energia felhasználása. Pedig a személygépjármű kevesebb, mint tized annyi utast képes szállítani, mint egy busz. Az éjszaki villamos áram díjával kalkulálva a buszok 1 km-t  10 Ft alatt tesznek meg, szemben a 100 Ft-os dízelekkel. Az elektromos kompozit Modulo buszok sajátossága, hogy nem igényelnek vonali, vagy járatvégi töltést. Egy munkanapot ledolgozva csak garázsokban szükséges tölteni az akkumulátoraikat, ezzel jelentős beruházási összegek, építési költségek és kényelmetlenségeket spórolhatóak meg. Általában az mondható el, hogy a 200-220 km napi üzemi futást teljesítik, míg más elektromos buszoknak használatával további infrastrukturális megoldásra is szükség lehet. A buszok üzemeltetésénél fontos szempont, hogy a különösen történelmi jellegű épületek és infrastruktúrák milyen terhelést gyakorol. A csatornák, vezetékek, csőrendszerek, útfelületek élettartama igencsak az ott közlekedő járművek tengelynyomásától függ. A kompozit Modulo buszok ebben is élen járnak, csak 6550kg hátsó tengelynyomással bírnak, ennek ellenére több utast képesek szállítani, mint más, hagyományos vázszerkezetű járművek.

A kerékbaleset körülményei

A március közepén történt balesetnél menet közben levált a Modulo kereke, személyi sérülést okozott, melyet őszintén sajnálunk. Vizsgáljuk a baleset okát.

Modulo futómű, a kép illusztráció

Modulo futómű, a kép illusztráció

A rendőrségi vizsgálat még nincs lezárva, bármi lesz is a vége, a MABI-BUS Kft. azt elfogadja. A belső vizsgálatokba számos szakembert és független szaktekintélyt vontunk be. A több hétig zajló számításos és reprodukciós kísérletek során egyértelműen nem volt megállapítható, hogy pontosan mi idézte elő, hogy a 6 darab kerékanya és a bal hátsó tengely mind két kereke egyszerre esett le. A cég szigorúbb ellenőrzési lépéseket vezetett be, és a baleset megelőzésére tett lépéseket. Ilyen például a kerékcsavarra helyezett elmozdulás-jelzők használata is.

A balesettel kapcsolatos hírek helyenként eltérnek a valóságtól.

Március 16-án egy kínai delegáció együttműködési, vásárlási céllal érkezett Budapestre. A médiában említett BYD helyett más kínai buszgyártó vezetőiről volt szó. Ők az egy héttel azelőtti párizsi kiállításról érkeztek, ahol egyébként a magyar busz nem kisebb vállalatok, mint a Lamborghini, a BMW vagy a KTM mellett kategória győztes lett, a kompozit váz miatt. Párizsba a BKV egyik elektromos Modulo járműve saját „lábán” ment ki, 1570 km-en 0,487kWh/km átlagfogyasztással. A balesetnél a MABI-BUS Kft. által tulajdonolt, bemutatókra használt prototípus busz volt a szereplő, mely a hírekkel ellentétben nem tartozik a BKV flottájába-írja az Evopro közleményében.

energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Ikarusból bútor

Egyedi módját választotta egy önjelölt lakberendező a dolgozósarok kialakításának a nappalijában.  Egy régi 260-as Ikarusnak levágta a jobb elejét, és Elolvasom

Kivonják a szovjeteket

Januártól nagy valószínűséggel már nem utazhatunk ZIU-9B típusú trolibuszokkal a fővárosban értesült az iho.hu. Gőzerővel folyik az utóbbi hónapokban azon trolik Elolvasom

Októberben jön Széles Gábor energiacellája!

Hamarosan leleplezi Széles Gábor a korábban bejelentett és komoly sajtóvisszhangot kiváltó, Magyarország felívelését biztosító energiacelláját Amint korábban már mi is Elolvasom

80 éve járnak trolik Budapesten

Kiállítás nyílt a Budapesten 80 éve közlekedő trolikról a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban szerdán. A főváros első trolivonalát 1933 Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?