A szabadság alatt kevesebb áram fogy

Bár az országos melegrekord nem, a fővárosi megdőlt hétfőn, az áramfogyasztás viszont alatta maradt a júliusi csúcsnak. A nyári szabadságok miatt eleve alacsonyabb a villamosenergia-felhasználás – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI kérdésére kedden.

A hazai nyári áramfogyasztási rekord idén július 5-én dőlt meg, ekkor 6.343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Mavir. A korábbi nyári villamosenergia-felhasználási rekordot a 2007 júliusában mért 6.320 megawatt jelentette.

Kutyafürdetés Telkiben, a hőhullám idején. MTI Fotó: Kovács Attila

A rendszerirányító tájékoztatása szerint a csúcs után néhány nappal, július 9-én még 6.100 megawatt felhasználást mértek, de azóta 6.000 megawatt alatt maradt. Ennek oka, hogy az augusztus első napjaiban visszatért hőség rövidebb ideig tartott a júliusinál, így kevésbé érvényesült a hatása, a nyári szabadságolások miatt pedig eleve alacsonyabb a villamosenergia-felhasználás.

hirdetés

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik – közölte a Mavir.

A rendszerirányító korábbi tájékoztatása szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári legnagyobb fogyasztás június-július hónapokban figyelhető meg, augusztusban még sosem született csúcs.

Magyarországon jellemzően a téli fogyasztás eredményezi az éves csúcsokat. Idén az eddig regisztrált legnagyobb áramfogyasztás 6.384 megawatt volt február 9-én. A téli áramfogyasztás abszolút rekordját 2007-ben mérték, akkor 6.602 megawatt volt a csúcsteljesítmény.

A melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza, a légkondicionálás, de a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is.