A szénmonoxid-mérgezésekről

Elindult a fűtési szezon. Ilyenkor sajnos megszaporodnak a tűzesetek és a különböző, égéstermékekkel kapcsolatos mérgezések is. Az alábbiakban közöljük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság erre vonatkozó közleményét.

A szénmonoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, stb. okoz. Szénmonoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés. Amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegőre, rövid idő alatt bekövetkezhet a halál.

kép: babin/indafoto.hu

Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szénmonoxid mintegy fele távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek. A szénmonoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember nem változtat helyet.

Hazánkban minden évben több száz szénmonoxid-mérgezéssel járó eset következik be, ezek közül több tucatnyi halállal végződik. 2012 októberéig 93 alkalommal kellett szénmonoxid-mérgezés miatt beavatkozni a tűzoltóságoknak.

hirdetés

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének, hiszen a szénmonoxid-koncentráció emelkedését a szénmonoxid-érzékelők jelzik. Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelőzését. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelőzésére.

kép: Kiszti/indafoto.hu

Szintén rendkívül fontos, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, ezzel fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.

A korábbi balesetek elemzése alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása okozta.

A fentiekről részletes tájékoztatást olvashat honlapunkon az alábbi elérhetőségen:

katasztrofavedelem.hu