A szentgotthárdi halálesetek és a légszennyezés

Szabó Máté ombudsman szerint a nyugati határtérségben olyannyira szennyezett a levegő, hogy az az ott élők egészséghez való jogát veszélyezteti.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tervezett heiligenkreuz-i hulladékégető erőmű környezeti hatásvizsgálati dokumentációja olyan információkat tartalmazott, amelyek miatt az ombudsman önálló vizsgálódásba kezdett Szentgotthárdon és környékén. Az alapvető jogok biztosának megküldött, és a legutóbbi, 2000 és 2004 közötti időszakról szóló felmérés szerint például az érintett kistérségben élő férfiak körében az országos átlagnak csaknem négyszerese a légzőrendszeri megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás. A 15-64 éves nők között az országos átlaghoz viszonyítva csaknem 35 százalékkal nagyobb a daganatos megbetegedések következtében elhunytak száma.

Heiligenkreuz Ipari Park, 2009 karácsony. kép: PRONAS/indafoto.hu

hirdetés

Továbbá a biztosnak megküldött adatok szerint a térségben a határ osztrák oldalán is folyamatosan és kirívóan magasak a levegő por- és ózonterheltségi szintjének adatai.

Szabó Máté vizsgálata során megállapította, hogy az aggasztó környezet-egészségügyi tények ellenére a Vidékfejlesztési Minisztérium által üzemeltetett Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) keretében az illetékes környezetvédelmi felügyelőség csak részben teljesíti a levegő minőségellenőrzését előíró kötelezettségét Vas és Zala megyében.

Heiligenkreuz Ipari Park, 2009 karácsony. kép: PRONAS/indafoto.hu

Ezért az ombudsman felkérte a vidékfejlesztési minisztert és a felügyelőség igazgatóját, gondoskodjanak a levegőterheltségi szint mérésével kapcsolatos kötelezettség maradéktalan teljesítéséről, és az OLM honlapján a mérési adatok nyilvánosságáról. Továbbá javasolta, hogy a miniszter az osztrák környezetvédelmi minisztériummal kezdeményezzen együttműködést, amely során összehangolnák a levegőminőség javítására irányuló intézkedéseiket – olvasható az ombudsmani közleményben.