Egymillió villanyautó Németországban 2020-ra?

Már 2009-ben kitűzték a most újra megerősített célt: Németországban 2020-ra egymillió elektromos autónak kell futnia.

Ekkor még mindössze 1492 db elektromos autó rótta a német utakat a 41 millió hagyományos mellett. Az idei év elejéig a számuk csupán 4500-ra nőtt, miközben a hagyományos autókból kétmillióval van több, összesen 43 millió.

A növekedés tehát nem drasztikus, az idő pedig egyre fogy. Nem is mindenki optimista a cél elérését illetően: Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatóságának elnöke szerint az egymilliós darabszám irreális, inkább 600 ezer autó elérését látná elérhetőnek.

A német autógyárak 2009-ben még úgy látták, hogy 2012-ben elkezdődik az elektromos autók forgalmazása. Néhány első fecske meg is jelent a piacon, de a hazai gyártók még erős lemaradásban vannak.

hirdetés

Mercedes-Benz B-Class Electric Drive concept

A Mercedes jövőre kezdi árulni gyönyörű, de méregdrága elektromos sportkocsiját, az SLS AMG Electric Drive-ot, majd 2014-től az ennél várhatóan nagyobb számban is fogyó B-Class Electric Drive-ot.

A Volkswagen a most bemutatott, hetedik generációs Golf tervezésénél már az elektromos hajtás beépítését is figyelembe vette, de a Golf blue-e-motion gyártása szintén csak jövőre indul.

A BMW i3 pedig a korábbi, 2003-as tervhez képest, csak 2014-ben debütál.