Amit az elemekről tudni kell 2. rész A tölthető elemek

Az elemek a mindennapjaink részét képezik, mégis nagyon keveset tudunk róluk, ami bizony zsebre mehet. Sorozatunkban utána nézünk, mit kell tudni ezekről a mini energiatárolókról! A második részben a tölthető elemek tudnivalóit foglaljuk össze.

A tölthető elem nem akkumulátor? Mit nevezünk tölthető elemnek?

Az elemek két nagy csoportját különböztetjük meg: az elsőrendű, nem tölthető elemeket (pl. alkáli, széncink, stb.), illetve az újratölthető elemeket (pl. NiMH tölthető elemeket).

Tölthető elemnek vagy akkumulátornak nevezzük azokat az elemeket, amelyekben visszafordítható kémiai reakció játszódik le.

A hagyományos méretű elemek másik nagy csoportja – az elsőrendű, nem feltölthető elemek mellett – a tölthető elemek, akkumulátorok szegmense, amelyek szintén megtalálhatók a hagyományos méretekben, mint AA, AAA, C, D, 9V.

Bár a tölthető elemek kaphatóak a hagyományos méretekben ezek használata nem javasolt minden készülékbe. Leginkább a gyakran használt közepes és nagy fogyasztású készülékek üzemeltethetőek gazdaságosan tölthető elemekkel, amelyek akár több százszor is újratölthetők.

Háromféle tölthető elem terjedt el széles körben: a NiCd (nikkel-kadmium), a NiMH (nikkel–fém-hidrid), illetve a Li-ion (lítiumion) elemek. Közülük általában a nikkel–fém-hidrid (NiMH) és a neves gyártók által jelenleg már nem gyártott, régi technológiával készült nikkel-kadmium (NiCD) elemek kaphatók. A lítium-ion tölthető elemeket inkább speciális kialakításban, mobiltelefonok, laptopokban akkumulátoraként használják.

Ha hosszú ideig tároljuk, miért merül le az elem? Van olyan eszköz, amihez csak elemet használhatunk? Milyen hőmérsékleten használhatók?

A hagyományos NiMH akkumulátorokra általános szabály, hogy szobahőmérsékleten naponta elveszítik kapacitásuk 0,5-1 százalékát, önlemerülés miatt, és ez a hőmérséklet változásával még nőhet. Éppen ezért nem érdemes tölthető elemet használni azokban a berendezésekben – például távvezérlőkben és órákban – amelyek egy pár alkáli vagy széncink elemmel is évekig gond nélkül működnek. Sajnos a tölthető elemeket is érinti a hőmérséklet változás – ugyanúgy, mint az alkáli, széncink elemeket – a legjobb teljesítményt szobahőmérsékleten nyújtják, míg az efölötti illetve alatti hőmérséklet tartományokban úgy tűnhet, hamarabb lemerülnek, kevesebb energia leadására képesek.

Mi a különbség a normál NiMH és a továbbfejlesztett, PreCharged NiMH akkumulátorok között?

A tölthető, NiMH elemek legújabb technológiai újítása az alacsony önlemerülési rátával (low-self-discharge, LSD technológia) rendelkező elemek csoportja. Ezek az akkuk már olyan továbbfejlesztett, optimális kémiai összetétellel rendelkeznek, amelynek köszönhetően feltöltve, 1 éven keresztül tárolva őket is megőrzik töltöttségük 80%-át. Ezeket a boltok polcain is úgy vásárolhatja meg a fogyasztó, hogy hazaérve nem kell egyből feltölteniük azt használat előtt, hanem azonnal használhatóak.

Ezek az NiMH elemek alacsonyabb mAh számmal rendelkeznek, mint normál NiMH akkuk, azonban ez nem jelenti azt, hogy egy digitális készülékben észrevennénk a teljesítménybeli különbséget. A valóságban a normál NiMH akkuk magasabb teljesítménye körülbelül – használattól függően – 0,5-1 évet követően a PreCharged NiMH akkuk teljesítményére csökken, míg a PreCharged akkuk teljesítménye/élettartama sokkal inkább tartós, hiszen akár 1,5 év után is képes ugyanolyan teljesítményt nyújtani, mint újkorában.

hirdetés

Van összefüggés a feszültség (Volt) és a teljesítmény (mAh) között?

Az akkumulátorok a hagyományos elemek 1,5 voltos feszültségével szemben csupán 1,2 volttal rendelkeznek, és ez a mAh teljesítmény mértékével sincs összefüggésben. Azonban ez a legtöbb készülék számára nem jelent gondot, azok ugyanis általában addig működnek, amíg az elem feszültsége 0,9-1V alá nem esik. A NiMH tölthető elemeknek jellemzően fokozatos és egyenletes a lemerülési arányuk a nagy energiaigényű készülékekben a minimálisan  alacsonyabb feszültség ellenére is ugyanolyan – vagy még jobb – teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos alkáli elemek.

Mi az a memória-effektus? Melyik tölthető elemeket, akkukat érinti?

A memória-effektus az a jelenség, amikor egy akkumulátor egyre kisebb energia tárolására és leadására képes amiatt, hogy több ízben nem merítjük le teljesen, és úgy töltünk rá. Ez a régi technológiával rendelkező nikkel-kadmium (NiCd) elemeknél valóban jelentkezik, de már nem létező probléma napjaink nikkel-fém-hidrid (NiMH) elemeinél, hiszen a gyártók sokban továbbfejlesztették a termékek elektródagyártási technológiáját.

Ha nem használjuk, tönkremegy az akkumulátor? Használaton kívül hogyan tároljuk az akkukat? Hogyan lehet meghosszabbítani az akkuk élettartamát?

 A leginkább a hagyományos NiMH akkumulátorokra jellemző folyamatos önlemerülés miatt ezeket az akkukat hosszabb tárolás alatt vagy azt követően érdemes teljes mértékben feltölteni a maximális energia kinyerése érdekében, mielőtt újra használatba vennénk őket. Ezt a jelenséget néha összetévesztik a memóriaeffektussal, azonban a tölthető elem állapota már a következő feltöltés alkalmával helyreáll. Tehát nem szükséges, hogy teljesen lemerítsük az akkukat, akár néhány órás használat után is újratölthetjük – akkor, amikor épp szükséges.

Túl lehet-e tölteni az akkukat?

Manapság a márkás, jó minőségű töltők intelligens mikroprocesszora és túl töltés elleni védelmi rendszere megakadályozza az akkuk túltöltését. Hiszen a tölthető elem 80%-os feltöltődése után jóval kisebb áramerősséggel tölt tovább a töltő, ami alatt az elem nem sérülhet meg. A töltésnek ezt az utolsó részét nevezzük csepptöltésnek. Túltöltés csak akkor következhet be, ha a töltőben lévő szabályozó áramkör meghibásodik.

Bármilyen márkájú töltőt használhatunk?

Az Energizer az akkumulátorai töltéséhez Energizer töltőket javasol használni. Természetesen nem kizárt, hogy más márkájú NiMH elemeket is tudnak Energizer töltővel tölteni – és fordítva –, de mivel a különböző márkák termékeivel kapcsolatban az Energizer nem végez folyamatos minőségi ellenőrzést, így ezen használat közben jelentkező esetleges minőségi kifogást nem tud elfogadni.

A márkás elemeket, akkumulátorokat is hamisítják? Nem.

A használt akkumulátor is veszélyes hulladék?

Mivel a higanyt, a kadmiumot és az ólmot tartalmazó elemek és akkumulátorok hulladékká válásuk után mindenképpen veszélyesnek tekinthetők, fontos, hogy ne a háztartási szemétbe kerüljenek, hanem a fogyasztó dobja, hanem gyűjtse azokat más hulladéktól elkülönítve és vegye igénybe az erre rendelkezésre álló begyűjtőrendszert. Az akkumulátorok közül a NiCD a magas kadmium tartalom miatt jelenthet veszélyt a környezetre, azonban ezen akkuk gyártása szerencsére a technológiai fejlődés miatt már leáldozóban van. További információt találhat a használt elemgyűjtéssel kapcsolatban a www.relem.hu oldalon.

 Amit az elemekről tudni kell 1. rész

Vélemény, hozzászólás?