Az egész országban pusztított a hétvégi vihar

Országszerte több mint 160 épületben keletkezett kár a hétvégi vihar miatt – közölte Hajdu Márton, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn. Budapesten tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, miután a viharos szél közel 10 négyzetméteren megbontotta a Császár-Komjádi Sportuszoda tetejét vasárnap este.
Szombaton Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, illetve Hajdú-Bihar megyéből érkezett a legtöbb jelzés, vasárnap a fővárosból és Győr-Moson-Sopron megyéből.

A karcagi szélmalom, amelynek három lapátját letörte a viharos szél 2014. március 15-én. Az 1859-ben emelt, holland típusú építmény ipartörténeti műemlék. MTI Fotó: Bugány János

A karcagi szélmalom, amelynek három lapátját letörte a viharos szél 2014. március 15-én. Az 1859-ben emelt, holland típusú építmény ipartörténeti műemlék.
MTI Fotó: Bugány János

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a leggyakoribb károk az épületek tetőiben keletkeztek, cserepeket, tetőelemeket szakított le a szél róluk.

hirdetés

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, a tűzoltók eltávolították a viharos szél által feltépett és lógó fémlemezeket, amelyek elszabadulva veszélyeztethették volna a járókelőket, illetve a közúti forgalmat.

Arról is beszámolt, hogy a szél, a főváros V. kerületében, az Akadémia utcában, mintegy 50 méter hosszan megbontotta egy felújítás alatt álló, több emeletes épület homlokzati állványzatát. Személyi sérülés egyik esetben sem történt – tette hozzá.

A mentést nehezíti, hogy a tűzoltóknak, saját biztonságuk érdekében fokozott körültekintéssel kell eljárniuk a viharos szélben – mondta Kisdi Máté.

MTI