Norvégiában minden századik autó elektromos

Norvégia elektromos autóban mindenkinél jobban teljesít. Ugyanis ők (lesznek valamikor áprilisban) az első ország a világon, ahol minden száz autóból egy elektromos üzemű.

Tavaly szeptemberben már bekerült a hírekbe az északi ország azzal, hogy az eladási listát egy elektromos autó, a Tesla Model S vezette. Tesla Model S NorvégiaOktóberben a Nissan Leaf lett a bestseller, mára pedig a teljes járműparkban kimutathatóvá vált az elektromos járművek aránya.

Nálunk erre még várni kell, ugyanis 2012-ben mindössze 8 elektromos autó kelt el Magyarországon, tavaly pedig 10…

Pedig a havas ország hűvös éghajlata nem igazán kedvez az elektromos autóknak. Ennek ellenére a Norvég kormány intenzív támogatásának (ingyen komp, autópálya és parkolás, buszsávok használata, ingyen töltés, stb.) köszönhetően rendkívül gyorsan bővül a számuk.

hirdetés

A Norvég Parlament 2018-ra 50 000-re szeretné növelni a nulla kibocsátású járművek számát az országban, ami az eddigi eredményeket figyelembe véve nem tűnik elérhetetlennek.

Norvégia arra is ügyel, hogy a használatukhoz szükséges elektromos energiát sem széntüzelésű erőművekben állítsa elő. Áramtermelésüket 98%-ban 11666 vízerőművük biztosítja.

forrás: inhabitat.com