Az energiafogyasztás optimalizálása milliókat hagyhat a kasszában

A rezsicsökkentés nem csak a lakosság kiváltsága, hiszen ha a közepes fogyasztású cégek odafigyelnek fogyasztásuk optimalizálására, akkor akár 10-30 százalékot is spórolhatnak közmű költségeiken anélkül, hogy beruháznának. A Dome Energy szakértői szerint az irodaházak, az ipari, logisztikai, termelő létesítmények, a lakóparkok, a szállodák és a sportlétesítmények kellőképp tudatosak, ha az energia beszerzéséről van szó, de az energia optimalizált felhasználása terén még lenne mit tanulniuk. Számukra tökéletes megoldás az energetikai outsourcing.
A közepes energiafogyasztású cégek áramkiadása nagyságrendileg havonta 850 ezer és 8,4 millió forint között mozog működési területtől függően.

Nissan GT-R

Ez azt jelenti, hogyha egy vállalkozás felügyeli és optimalizálja a fogyasztását, akkor a lehetséges megtakarítás évente akár több millió forintot is jelenthet. Téves gondolat, hogy minderre könnyű házon belül embert találni, hiszen saját energetikai szakemberrel jellemzően csak a nagyobb fogyasztású vállalatok rendelkeznek. A közepes energiafelhasználású cégeknek pedig arányaiban nem is érné meg erre a feladatra dedikált embert alkalmazni, nekik jobban megéri kiszervezni a feladatot.

Az energia beszerzéséből jellemzően jól vizsgáztak a közepes vállalkozások

Az utóbbi évek beruházást nem igénylő megtakarítási tippjei az energiaszolgáltatás terén a beszerzésről szóltak, hiszen a vállalkozások közel 10 éve szabadon választhatják meg, hogy honnan szerzik be például az áramot. Nagy részük már él is a szabad piac előnyeivel, azaz kedvezőbb kereskedelmi, szerződéses feltételek mellett alacsonyabb egységáron jut villamos energiához. Nekik sem elég azonban egyszer jól szerződni: a szerződéseket érdemes évente felülvizsgálni, és újratárgyalni a feltételeket, sőt akár szolgáltatót is váltani. Rejtett tartalékok pedig még ezen kívül is vannak az energia beszerzésében: nem mindegy, hogy egyedül vagy csomagban kapják az áramot, vagy hogy mekkora a kialkudott tolerancia sáv, hiszen épp a rezsicsökkentés miatt ezt nagyon komolyan figyelik a szolgáltatók, és súlyos plusz pénzeket fizetnek a vállalkozások, ha kevesebbet vagy többet fogyasztanak a megállapított keretnél.

10-30 százalékot is spórolhat egy cég, ha optimalizálja energia fogyasztását

hirdetés

Az energia megtakarításának evolúciójában a már említett tudatos beszerzés általánossá válását követően elkerülhetetlen, hogy a további optimalizálás érdekében a fizikai, tényleges fogyasztás is górcső alá kerüljön. Az energiafogyasztó berendezések hatékonyságának függvényében további 10-30 százalékot is spórolhatnak a közepes energiafelhasználású vállalkozások pusztán a felhasználás optimalizálásával. Így akár több mint 30 millió forintot is megtakaríthat egy cég, ha optimalizálja fogyasztását, azaz ha például odafigyel arra, hogy hogyan világítja meg a létesítményt, hogyan szabályozza a hőmérsékletet, vagy monitorozást végez az épületfelügyeleti rendszer segítségével. „Ez a tétel egy közepes irodaháznál akár 20 millió forint is lehet. Semmiképp sem elhanyagolható tétel tehát, hiszen az üzemeltetési költség közel felét a közművek teszik ki” – tette hozzá Tengeri Attila, a Dome Energy üzletág vezetője.

Kifizetődő az energetikai outsourcing

Azok a cégek, ahol éves szinten nagyságrendileg 100 millió forint feletti az energiára fordított kiadás, már korábban felismerték, hogy energetikus szakember alkalmazásával optimalizálják fogyasztásukat, ami kiadáscsökkenést eredményez. Itt jellemzően házon belül már van teljes munkaidőben foglalkoztatott felelőse a területnek. Ahol azonban az energiafogyasztás mértéke éves szinten 100 millió forint alatt marad, de már meghaladja a havi 850 ezer forintot, ott arányaiban költségesebb lenne egy embert alkalmazni, hiszen szakember havonta 8-24 óra alatt ellátja a szükséges felülvizsgálatot az ingatlan adottságaitól függően. Az egyedi megrendelői igényre szabható szolgáltatási csomag kiválasztásával a megrendelő optimális költségviszonyok mellett szakszerű szolgáltatást kaphat akár már havi pár tízezer forinttól.

Miért felel az energetikus?

Az energetikai szakember alkalmazása azonnali spórolást jelent. A bejövő közmű számlákat például a cégeknél jellemzően csak számvitelileg ellenőrzik, szakmailag, tartalmilag pedig nem, holott már ekkor kiderülhetnének ellentmondások. Az energetikus feladatai közé tartozik továbbá a szerződések rendszeres felülvizsgálata, valamint esetleges számlázási hibák esetén a visszaigényelhető összeg nagyságát is megállapítja. Felügyeli a fogyasztói szokásokat, figyelemmel kíséri a lekötött kapacitások kihasználtságát, kapcsolatot tart az energiaszolgáltatókkal, kereskedőkkel, rendszeresen méri, monitorozza az energiafogyasztást, elszámolásokat készít, szükség esetén pedig elvégzi az energetikai jellegű költségek megosztását a bérlők vagy költséghelyek között.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?