Felvillanyozták a tőzsdei részvényeket a kormány közműtervei

Jelentősen emelkedett az Émász-részvények árfolyama azután, hogy Orbán Viktor és Tarlós István is közműcégek állami visszavásárlásának lehetőségéről beszélt. Egy tranzakció esetén szép nyereség ütné a kisrészvényesek markát, csak legyen türelmük kivárni – írja a Napi Gazdaság.
Az elmúlt napok politikusi nyilatkozataiból egy állami tulajdonú nonprofit magyar közszolgáltatási rendszer képe rajzolódik ki. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, és közölte azt is, hat-hét korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról folyamatosan tárgyal a kabinet. Azt ugyan nem tudni, hogy a két tőzsdei közműcég, az Elmű és az Émász ezek között van-e, de láthatóan van olyan befektető, akinek megmozgatta a fantáziáját az intenzívebbé vált kormányzati kommunikáció.

kép: elmu.hu

kép: elmu.hu

A befektetői szempontból érdekesebb Émász-részvények árfolyama 7 százalékkal − 8400-ról 9000 forintra − emelkedett tegnap, miközben az elmúlt száz nap átlagos forgalmának nyolcszorosa, 725 részvény cserélt gazdát. Igaz, ez még mindig csak 6,5 millió forintot jelent árfolyamértéken, ami nemcsak a nagyobb részvények forgalma mellett törpül el, hanem az Émász-papírok válság előtti likviditásához mérten is.

Az Émász mintegy 7 százalékos közkézhányadának értéke mintegy 1,9 milliárd forint, ehhez képest az Elmű 1,9 százalékos közkézhányada alig több mint 1,2 milliárd forintot ér tegnapi árfolyamon. Az Elmű-papírok iránt is volt vételi érdeklődés, a tegnapi 488 darabos forgalom pont kilencszerese a száznapos átlagnak, itt azonban volt eladó is a múlt heti árszinten, így a 11 ezer forintos árfolyam nem változott.

hirdetés

Mint arra korábban rámutattunk, egyre kevésbé indokolt az eddig jellemző mintegy 30 százalékos különbség a két cég árfolyamában (az Elmű javára), ahogy a papírok a korábbi osztalékalapú helyett egyre inkább aszerint árazódnak majd, hogy egy tulajdonosváltás során milyen árat kaphatnak a kisbefektetők részvényeikért. Mivel mindkét társaságban van 50 százalék feletti fő tulajdonos (a német RWE), az ő kiszállása esetén a vevőnek vételi ajánlatot kell tennie a többi részvényes számára.

A jelenleg érvényes szabályok szerint ennek legalacsonyabb árfolyama a tranzakciót megelőző 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, a vevő által az érintett részvényekért a befolyásszerzést megelőző 180 napban fizetett legmagasabb ár, illetve a konszolidált, auditált, közgyűlés által elfogadott éves beszámolóban szereplő részvényenkénti sajáttőke-érték közül a magasabb összeg.

A négy feltétel közül az áramszolgáltatóknál messze a sajáttőke-érték a legmagasabb, ez az Elmű esetében a féléves adatok alapján 27 800, míg az Émásznál 25 000 forint részvényenként, így már érthető, hogy a befektetők miért az Émászt vásárolták lelkesebben, ahogy egy esetleges tulajdonosváltás esélyének növekedését érzékelték.

OrientPress Hírügynökség