Az iPhone 5 és a villanyszámla…

Az iPhone 5 minden tekintetben komolyabb tudású elődjénél. A nagyobb teljesítményt természetesen nagyobb kapacitású akkumulátor szolgálja ki. De vajon mennyibe kerül mindez, amikor fel kell tölteni? Na és mennyivel terhelik a kütyük az energiahálózatokat?

Egy olyan elektronikus eszköz esetében, amelyből az első három napon ötmillió darab kel el, egy év alatt pedig akár 170 000 000 db, joggal merül fel a kérdés, hogy használata mennyivel terheli meg az energiaszámlánkat. Nos, nem sokkal…

Csepp a tengerben

Az opower blog szerint egy iPhone 5 töltése éves szinten is mindössze 3,5kWh energiát igényel, így 41 centjébe kerül kerül egy amerikai polgárnak évente.

A nagy rivális, az egyébként nagyobb teljesítményű akkumulátorral rendelkező Samsung Galaxy SIII jóval nagyobb értéket mutat: 4,9 kWh/53 cent. Összegszerűen a különbség elhanyagolható, de ha a százmilliós készülékszámokat nézzük, már horribilis értékek jönnek ki.

A tenger

Az okostelefonok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energia-tortából. Például a fent említett 170 millió iPhone 5-ös egy év alatt 54,000 amerikai háztartás energiaszükségletét képes magába szívni és ez csak egy márka egy modellje…

Ráadásul egy okostelefon energiaszükséglete nem merül ki a töltésükben. Az általuk generált internetes adatforgalom is drasztikusan növekszik (az elmúlt két évben például a háromszorosára), ezt pedig hatalmas adat- és kommunikációs központok szolgálják ki. A fejlődés nem áll meg, becslések szerint az adatforgalom 2016-ra a jelenleginek is 17-szeresére fog nőni.

Mégsem sok?

Most, hogy kiszörnyülködtük magunkat az okostelefonok gigantikus energiafelhasználásán, figyelembe kell vennünk azt is, hogy sok esetben ezek az eszközök (és a hasonló hardverrel rendelkező tabletek) az asztali PC-k, laptopok, sőt, televíziók, játékkonzolok használatát is kiváltják. Ezek energiafogyasztása pedig sokkal drasztikusabb.

Új tartalomfogyasztói trendek

– 2012 márciusában az amerikai felhasználók hosszabb ideig voltak okostelefonról bejelentkezve a Facebook-profiljukba, mint számítógépről.

– A netes videókat 2011-óta egyre nagyobb mértékben nézik mobil készülékekről, a számítógépek aránya pedig folyamatosan csökken.

– Egy tipikus okostelefon-felhasználó naponta 2 órát használja a kütyüt olyan tevékenységekre, amelyekre korábban számítógépet, játékkonzolt, vagy TV-t használt. 2011-ben több okostelefont adtak el, mint PC-t.

A gyerekek, tehát a következő generáció már előszeretettel választják a mobil eszközöket a TV helyett, de egy smartphone-tulajdonos (amerikai) anyuka is 26%-kkal kevesebbet néz TV-t és 24%-kkal kevesebb időt tölt számítógépes internet böngészéssel.

A hagyományos eszközök pedig nagyságrendekkel több energiát igényelnek annak ellenére, hogy ezek energiahatékonysága is folyamatosan javul.

Az elmúlt három évtizedben az amerikai háztartások energiaszükséglete a duplájára növekedett, miközben számos háztartási eszköz energiaigénye már a felét, harmadát sem éri el a korábbinak. A hatékonyabb fűtőberendezéseknek és jobban hőszigetelt új lakások miatt a fűtés költségei is harmadukkal csökkentek.

 

A fő energiavámpírok a gombamód szaporodó elektronikai eszközök. Bár a TV-k száma „csak” a 2,5-szeresére növekedett háztartásonként, a számítógépek esetében a növekedés 76-szoros! Mindeközben a háztartások száma is másfélszeresére nőtt

Nézzük, hogyan oszlik meg az elektronikus eszközökre jutó költség:

Ha maradunk az iPhone 5 0,41 dolláros éves energiaszükségleténél és azt mondjuk 90 forinttal számoljuk (szomorú tény, hogy Magyarországon ennyi energia 175 forint lenne), akkor a következő számokat kapjuk:

hirdetés
Éves energiaszükséglet (USA)
iPhone 4 84 Ft
IPhone 5 90 Ft
Samsung Galaxy SIII 117 Ft
iPad 299 Ft
Laptop 1 828 Ft
Digitális képkeret 2 275 Ft
Asztali számítógép 6 206 Ft
Set-top boksz 6 644 Ft
Xbox 360 8 853 Ft
Plazma TV (107 cm) 9 049 Ft

Az elektronikus eszközök ma az amerikai háztartások energiaszükségletének 13%-át fogyasztják el és a fejlődés nem áll meg. Még úgy sem, hogy a Cloud, azaz felhőalapú adattárolás és számítási teljesítmény az asztali számítógépek és a mobil eszközök esetében is egyre több energiát igényelnek, de ez nem közvetlenül a háztartásoknál jelentkezik.