Zöld Kampusz létesül uniós támogatással Zalaegerszegen

Közel 143 millió forint európai uniós támogatással Zöld Kampusz mintaprojekt létesül Zalaegerszegen, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdálkodási Karán – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A tanszéki épületben komplett épületenergetikai felújítást hajtottak végre, korszerűsítették a hő- és tetőszigetelést, valamint a fűtésrendszert. A projekt keretében bevezetik a környezetirányítási rendszert is, amelynek köszönhetően csökken a kampusz hulladéktermelése, a vízfogyasztás csökkentésére pedig esővíz-hasznosító rendszert építenek ki.

kép: gkz.bgf.hu

hirdetés

A kampusz közel 17 hektáros területén keletkező nagy mennyiségű zöld hulladék hasznosítására kiépül a szervezett komposztálás. A keletkező humuszt a minta biokertben használják fel. Két központi területen szelektív hulladékgyűjtő-szigetet hoznak létre.

A komplex fenntarthatósági program keretében a hallgatók és oktatók mellett a lakosság konferenciák, fesztiválok, vetélkedők és a kampusz területén kialakításra kerülő tanösvény segítségével ismerkedhet meg az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó fejlesztésekkel és a fenntartható életmód elemeivel.

A projekt első rendezvényére, a Fenntarthatósági Konferenciára október 30-án kerül sor.

A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt illeszkedik Zalaegerszeg önkormányzatának ökováros programjához.