Az utastérből vezette a repülőt a hacker

Nem rég számoltunk be róla, hogy a repülőgépek irányítása átvehető az utastéri wifi-n keresztül. Azóta kiderült, hogy ez nem csak elméleti lehetőség…

Chris Roberts, a One World Labs biztonságtechnikai kutató cég alapítója a még februárban tört be a United Airlines Chicagóból Syracuseba tartó járatának irányító rendszerébe a fedélzeti szórakoztató rendszeren keresztül. Nem a fedélzeti wifit, hanem az ülések alatt található Seat Electronic Boxot használta a csatlakozáshoz, egy ethernet kábellel.

Chris Roberts  kép: twitter.com/OneWorldLabs

Chris Roberts kép: twitter.com/OneWorldLabs

A betörés során át is tudta venni az irányítást a gép egyes funkciói felett. Képes volt beavatkozni a tolóerő szabályozásba és emelkedési parancsot is tudott a gépnek adni. A földön két FBI-ügynök várta, akik két laptopot, merevlemezt és USB-kulcsokat foglaltak le.

A nyomozók figyelmét egy vicces(nek szánt) twitter üzenet keltette fel, amiben megkérdezte, hogy kér-e oxigént valaki?

hirdetés

A kutató 6 éve vizsgálja a repülőgépek biztonságát. Először laboratóriumi körülmények között kísérleteztek. Roberts már 2010-ben Las Vegasban, majd két további alkalommal tartott előadást a sebezhetőségről és közvetlenül is tárgyalt repülőgépgyártókkal, de nem jutott velük sokra.

Az FBI-nak elmondta, hogy 2011 és 2014 között több mint egy tucatszor hatolt be repülőgépek rendszereibe, de akkor csak megfigyeléseket végzett.

Robertset az eset után kitiltották a United Airlines gépeiről és a befektetők is elfordultak a One World Labstól, de remélhetőleg a repülőgépgyártók is megteszik a szükséges intézkedéseket.

energiaoldal.hu

 

Vélemény, hozzászólás?