Minden eddiginél több szemetet gyűjtöttek a hétvégén

Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a péntektől vasárnap délutánig tartó országos TeSzedd! akcióban – közölte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) vasárnap közleményben az MTI-vel.

Az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű programban a becsült adatok szerint több mint 170 ezren dolgoztak; az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el.

kép: facebook.com/teszedd/

kép: facebook.com/teszedd/

A tájékoztatás szerint az időjárás sok helyen nem kedvezett a szemétgyűjtő akciónak, ezeken a helyeken a tervezettnél később végezték el a munkát.

Az idei TeSzedd! akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében gyűjtött szemetet, 203 találkozási ponton 13 590-en töltötték a zsákokat; a második helyen Hajdú-Bihar, míg a harmadikon Borsod-Abaúj-Zemplén megye végzett.

hirdetés

Budapesten 151 találkozási ponton 8078 önkéntes vett részt az akcióban. Az első tíz legaktívabb település között még Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc szerepel.

Azt is írták, az akció célja nem csak az eldobált szemét összeszedése, az illegális hulladéklerakók felszámolása, hanem a társadalmi szemléletformálás, a környezet iránti érzékenység erősítése is. Hozzátették: az akciónak a fentieken kívül az önkéntességet, az önkéntes tevékenységet népszerűsítő, és közösségépítő szerepe is van.

Közölték, a Let’s Clean Up Europe! összeurópai szemétgyűjtést, amelyhez idén is csatlakozott Magyarország, összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli országban tartották meg.

Az ötödik alkalommal meghirdetett TeSzedd! akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte.

 

Kapcsolódó cikkek
1,5 milliárd jár az okos szeméthasznosításért

Összesen 1,55 milliárd forint keretösszeggel a hulladékgazdálkodás fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez kínál vissza nem térítendő támogatást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Elolvasom

TeSzedd! akció májusban

Az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a Vidékfejlesztési Minisztérium Elolvasom

Ennyien még nem szedtek szemetet Magyarországon

Rekordszámban vesznek részt idén a negyedik TeSzedd! országos szemétgyűjtési akcióban, az első két napon 110 ezer önkéntes regisztrált, közülük szombaton Elolvasom

Újra vitorlát bontanak a pillepalack-kalózok

Idén júliusban a Tiszán harmadik alkalommal indul útjára a PET Kupa. A „legénység” a folyóból és az ártéri erdőkből összegyűjti Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?