Befulladt az okosmérő projekt

Gyakorlatilag leállt a szolgáltatók által tavaly elindított okosmérő mintaprogram – tudta meg az EnergiaFocus.hu iparági forrásokból. A projektet az eredeti tervek szerint idén januárban élesítették volna, a szükséges eszközök felszerelése a háztartásokban már el is indult, azonban az egész program gerincét adó informatikai háttér kiépítése nem történt meg – a rezsicsökkentés miatt pedig ennek nem is látják már értelmét a szolgáltatók.

Nincs igazán értelme folytatni az okosmérő mintaprogramot a jelenlegi szabályozási környezetben – vélekedtek az EnergiaFocus.hu iparági forrásai. A kormány rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedései ugyanis gyakorlatilag pont a pilot projekt gyakorlati hasznát lehetetlenítik el.

Az okosmérők egyik lényege ugyanis éppen az lenne, hogy a szolgáltatók a jelenlegieknél sokkal rugalmasabb tarifát kínálhassanak a fogyasztónak. Így például azokban az időszakokban olcsóbb lehetne az áram, amikor alacsony a felhasználás, ezzel ösztönözve arra az ügyfeleket, hogy kiegyensúlyozottabb módon vegyék igénybe az áramot.

Sagemcom-okosmero

hirdetés

Az általunk megkérdezett szakértők szerint viszont a januári 10 százalékos gáz-, áram- és távhődíj csökkentéssel egyértelművé vált, hogy Magyarországon ma nincs létjogosultsága egy új típusú, modernebb tarifarendszernek, hiszen az állami beavatkozás minden erre irányuló kísérlet alól kirántja a talajt.

Ennek köszönhető az, hogy bár az egyetemes szolgáltatók tavaly ősszel elkezdték felszerelni a kiválasztott háztartásokban az okosmérő egységeket, az azokat szabályozó, illetve leolvasó informatikai háttér máig nem épült ki.

Az energiacégek az eredeti elképzelés szerint már most januárban élesítették volna a mintaprojektet, ám ennek valós időpontja jelenleg egyáltalán nem látszik. A program haladását információink szerint egyébként tavaly egy beszerzési probléma is hátráltatta, emiatt a szolgáltatók nem jutottak az okosmérőkhöz az előre megadott időpontig.

A program szerint 20 ezer ilyen eszközt szerelt volna fel a hat villamosenergia-ipari elosztócég, ezek döntő többségét háztartásokban. A projekt teljes költségét a szolgáltatók vállalták magukra. A csaknem két éven át tartó mintaprojekttel pedig arra keresték volna a választ, hogy jár-e akkora megtakarítással egy okosmérő felszerelése, mint amennyit annak felszerelésére költeni kell. Ezen kívül ösztönözni kívánták a fogyasztókat a tudatosabb energiafogyasztásra, és csökkenteni akarták a hálózati veszteséget a társaságok.

forrás: EnergiaFocus.hu

Kapcsolódó cikkek
A második legolcsóbb a magyar áram az EU-ban

Eltérően mozog a lakossági és az ipari villamosenergia-árak görbéje az Európai Unióban. Miközben az ipari fogyasztók által fizetendő villamosenergia-árak átlaga Elolvasom

Csináld magad no rezsi direct

Közvetlenül a fővezetékére csatlakozva lopták az áramot Tiszaburán. A radikális rezsicsökkentő módszer a  rendőrök figyelmét is felkeltette, akik az áramszolgáltató Elolvasom

373 milliárd forint a megtakarítás a rezsicsökkentéseknek köszönhetően

A rezsicsökkentéseknek köszönhetően 2013-2014-ben 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók, akik a legtöbbet a villanyszámlán spórolták - közölte Elolvasom

Akár kétszámjegyű is lehet a rezsicsökkentés

Ameddig Fidesz-kormány van, marad a rezsicsökkentés, amely akár kétszámjegyű is lehet - mondta kérdésre válaszolva Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?