Kötelező lesz aludni a munkahelyen?

Mit tegyünk, ha a munkanap során nem a mobiltelefonunk merült le, hanem a szervezetünk? A modern irodákban való szundítás álma valósággá és egyben az üzleti terv részévé is válik. Az orosz fővárosban egy álmot előidéző speciális technika jelent meg.

Minél közelebb van az ebédidő, annál jobban szeretnénk aludni. Egy nehéz napot követő reggel az alkalmazott egyenesen az irodában fekszik le aludni. A szék az űr felfedezőiről szóló filmek kapitányi posztjára emlékeztet. Ez az úgynevezett Energy post vagy töltőállomás. Nem csak a telefon, hanem az ember számára is.

kép: amari/indafoto.hu

kép: amari/indafoto.hu

Az ember ”akkumulátora” a munkahelyen, alvás közben töltődik fel egy speciálisan kiválasztott 20 perces nyugtatózene alatt. Az idő lejárta után a szék maga ébreszti fel az alkalmazottat,- mesélte Alekszej Vinokurov, az alvóberendezés beszerzője:

Az utolsó számnál sokkal agresszívebb és intenzívebb zene hallható a fejhallgatóval. A szék felrázza az embert. Egy 20 perces álom harmadával javítja a munkateljesítményt. A döntéshozatal sebessége 18%-al nő. A figyelem szintje pedig negyedével növekszik.

hirdetés

Ilyen székeket a világ legnagyobb vállalatába, a Google-be szállítanak. A Google-el összehasonlítva Ivan Szlezkin építészeti irodájában kevés az alkalmazott. Ők azonban mindig szundíthatnak egyet az irodájukban,- mesélte Ivan Szlezkin, a tervező cég vezetője:

Az előidézett álom megváltoztatta a munkához való hozzáállást. Amikor úgy érzed, hogy valakinek esik le a feje, nem tud összpontosítani vagy a legegyszerűbb feladatokat elvégezni, akkor azt mondod neki: „Menjél aludni. Minden jó lesz”. És valóban, az illető megújul.

Amikor először helyezkedsz el egy ilyen alvókapszulában, egy kisebb bűntudatot érzel: nem szokás a munkahelyen aludni. Azonban csupán kényelembe kell helyeznünk magunkat, felvenni a maszkot, bekapcsolni a kellemes nyugtatózenét és az álom magától elér bennünket. A legfontosabb, hogy ne horkoljunk hangosan az irodában.

Kiderült, hogy egy 20 perces alvásszünet kifizetődőbb a vállalat számára, mint egy álmos alkalmazott költségei. Így ezentúl a munkahelyi alvás már nem szabálysértés, hanem szükségesség, amelyet a munkaadó megenged.

Egy alvókapszula ára 7000 dollár. Az orosz magánvállalatoknál már meg is jelentek ilyenek. Igaz, sokaknál még mindig erősen működik a sztereotípia: aludni egyet jelent a semmittevéssel. Azonban még egy rövidebb alvást követően is ott az érzés, hogy új napra ébredtünk.

Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?