Biomassza kazánt építettek a Tiszaújvárosi Fűtőerőműben

Ötszáz kilowatt teljesítményű, fluidágyas biomassza kazánt adtak át kedden a Sinergy Kft. tulajdonában lévő Tisza BioTerm Kft. tiszaújvárosi fűtőerőművében, a mintegy 130 millió forintos beruházáshoz pályázaton 65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a társaság.

A Sinergy Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzatával kötött 20 éves hőszolgáltatási szerződés keretében építette meg a Tiszaújvárosi Fűtőerőművet, és 2002 óta öt és fél ezer lakás, valamint több közintézmény és a rendelőintézet távhőellátását biztosítja.

A távhőtermeléshez az erőmű földgázt használ, ugyanakkor a nemzeti energiastratégia hosszú távú célkitűzéseit, valamint a kormányzat rezsicsökkentésre vonatkozó törekvéseit figyelembe véve a társaság úgy döntött, hogy a gáz mellett a biomassza tüzelőanyag felhasználásával növelik a távhőtermelés hatékonyságát.

hirdetés

A biomassza kazán a Sinergy és GDHS Kft. közös beruházásában valósult meg, és a fűtőerőműhöz csatlakozva szolgáltat hőenergiát a tiszaújvárosi távhőrendszernek.

A hőtermeléshez szükséges alapanyag biztosítása érdekében a kazánberuházáshoz kapcsolódik a Sinergy egy másik folyamatban lévő beruházása, amelynek keretében a tavasszal elkezdődik egy 10 hektáros energiaültetvény telepítése Tiszaújváros környezetében.

A Sinergy tervei között szerepel egy 14 megawatt kapacitású biomassza kazán megépítése is, ezzel Tiszaújváros távhőigényének már 60 százalékát megújuló energiaforrás biztosítaná.

MTI