Bolond a klíma? Probléma megoldva!

Adott két szoba, amelyek nagyjából tükörképei egymásnak. Az egyikben jól működik a klíma, a másikban meg összevissza. Ez ilyen, vagy van megoldás?

Már a hibajelenség okának feltárása is okozott némi fejtörést, pedig egyszerűbb a helyzet, mint elsőre látszik.

A rosszul bűködő berendezést ugyanis a szerelők félig az ablak fölé helyezték úgy, hogy a nyíllal jelzett hőmérséklet-érzékelő szenzor az ablak fölé került. Így nyáron az ablaknál felszálló meleg levegő egyenesen ide érkezett, ezért a klíma vidáman hűtött még akkor is, amikor már szinte jégverem volt a szobában.

Télen persze ugyanez volt a helyzet, csak fordítva. Bár a hideg levegő elvileg nem száll felfelé, ez nem zavarta abban, hogy a szenzort átverje és az folyamatosan több fokkal hidegebbnek érzékelje a szobát. Így a 22 fokra állított klíma néha egészen trópusi viszonyokat idézett elő, máskor (naná, hogy ritkán) pedig teljesen jól működött.

De miért volt jó a másik szobában? Ott a klíma majdnem ugyanoda, de nem az ablak fölé lett szerelve hanem a merőleges falra úgy, hogy a szenzor bő egy méterre került az ablaktól. Ez a távolság már elég volt ahhoz, hogy a berendezés teljesen megbízhatóan működjön.

hirdetés

De mi lehet a megoldás? Átszerelni a klímát, az kissé macerás, és drága lett volna. Kivezetni a szenzort egy vezetékkel egy távolabbi pontra? Az meg nagyon barkács megoldás, és a garanciának sem tett volna jót. Esetleg terelőlapokkal útját állni a levegőnek? Hát, az is kissé bizarr.

Nyilván rögtön felmerült, hogy pont erre jó a távirányító azon funkciója, amikor a benne lévő szenzor küld jelet a légkondicionálónak a hőmérsékletről. Csakhogy ezzel meg az a baj, hogy ha felszereljük a falra, mivel az infra a gombok irányából nem „látható”, az egész nem ér semmit. Hiába küldözgeti a jelet, az olyan, mintha egy falra függőlegesen felszerelt távirányítóval szeretnénk a tévét kapcsolgatni. A tévénél ilyenkor megfogjuk a távirányítót és arrafelé irányítjuk, de itt folyamatos szemkontaktus kell…

Végül egy egészen egyszerű megoldással sikerült elhárítani a problémát. Egy polc került a szemközti falra, ezen tanyázik a távirányító a beltéri egység felé nézve. Hely hiányában kicsit magasra került, de a berendezés azóta gond nélkül tartja a beállított hőfokot. Egy polccal több, egy problémával kevesebb…

Ön is találkozott valamilyen hasonló problémával a ház körül? Küldje el az info@energiaoldal.hu e-mail címre hogyan sikerült megoldani, hátha másnak is hasznos lehet!

energiafigyelő.hu