CNG buszok a BKV-nál

A CNG hajtású autóbuszok olcsóbb üzemeltetésű és lényegesen tisztább üzemű alternatívái lehetnek a jelenlegi, kiöregedő dízel buszoknak. A BKV hamarosan lejáró pályázatára Dijonból érkezhetnek gázbuszok.

Az iho.hu nemrég adta hírül, hogy Zalaegerszeg önkormányzata a gázbuszok mellett tette le a voksát. A város tapasztalatszerzés céljából megvásárolta a Hajdú Volán egyik alacsonypadlós gázbuszát. Hasonló célból vásárol most a BKV két használt CNG hajtású autóbuszt. Az egy szóló és egy csuklós kocsira kiírt pályázat beadásának határideje 2012. május 30. A gyors lebonyolítás oka lehet, hogy a nemrég felszabadult, jó állapotú dijoni gázbuszflottára szeretne lecsapni a cég. A 65 gázüzemű Van Hoolt és Mercedes Citarót ugyanis hamarosan eladják.

fotó: iho.hu/Divia

hirdetés

Hazánkban jelenleg Szegeden működnek CNG hajtású autóbuszok, a zalaegerszegi kocsi még nem állt forgalomba, Debrecenben pedig 2010-ig közlekedtek ilyen buszok. Budapesten mindössze a Mázsa téri benzinkúton lehet CNG üzemanyagot tankolni, ha a BKV a technológia bevezetése mellett dönt, akkor várhatóan saját kutat kell majd építenie valamelyik telephelyén.

forrás: iho.hu

Korábbi írásunk: Amit a CNG-ről tudni kell