Drága az akkumulátor, jönnek a levegős hibridek! (videó)

Az autók hibrid meghajtása a legtöbb gyártó fantáziáját megmozgatja napjainkban. Ez a megoldás azonban nagyon megdrágítja az autókat, nagyrészt a méregdrága akkumulátorok miatt. A Peugeot-Citroen egy szokatlan megoldással állt elő: dobta az akkumulátort és helyette sűrített levegőt alkalmaz, amivel a fogyasztás reményeik szerint 2,9 literre szorítható.

A PSA eddig a dízel-elektromos hibrideket részesítette előnyben, de egy korszerű dízelmotor már önmagában is drága, erre jön rá a hibrid meghajtás költsége. Ezt eddig azzal próbálták meg leszorítani, hogy a Toyota Priusénál jóval kisebb kapacitású akkut és egyszerűbb rendszert alkalmaztak, így viszont a végeredmény egy drága, de nem annyira meggyőző hibrid lett. Most viszont egy éles huszárvágással egész más irányt vettek, a Hybrid Air néven bemutatott rendszerben a visszatértek az egyszerűbb, a hibrid-meghajtás igényeihez jobban illeszkedő benzinmotorhoz, a villanymotort pedig  egy sűrített levegővel üzemelő hidromotor helyettesíti.

A hozzá kapcsolódó tartályok az autó alján, nagyrészt a kipufogóval párhuzamosan találhatók és a fékezési energia felhasználásával menet közben is töltődnek. A meghajtásban a sokat kritizált robotizált váltó helyett egy bolygóműves egység vesz részt.

hirdetés

Az intelligens rendszer a vezető utasításait követve képes ZEV, azaz nulla emissziós jármű módban, csak benzinmotorral, vagy kombinált üzemben is haladni. A hidromotor 70 km/h alatti sebességnél automatikusan lép működésbe.

Nagy előnye, hogy bármilyen éghajlati körülmények között használható, ami az akkumulátoros rendszerekről nem igazán mondható el. Először a B, C és D szegmensben jelenhet meg az új rendszer, amivel a Citroen C3, vagy Peugeot 208 méretű autók városi fogyasztása 45%-kal csökkenthető, ami 90%-os javulást jelent. A széndioxid-kibocsátás pedig 69 g/km-re csökkenthető.

Forgalomtól függően a városi nulla emissziós haladás 60%-ról 80%-ra növekedhet. A hagyományos automata váltó kellemes, sima haladást tesz lehetővé. Nagy előny, hogy a levegőtartály nem vesz el helyet sem a csomagtartóból, sem az utastérből, könnyű, viszonylag olcsó, tartós és a karbantartása is egyszerű. Tehát épp az ellenkezője annak, amit az akkumulátorok hátrányaiként szokás sorolni. A rendszerben felhasznált anyagokat pedig könnyen újra lehet hasznosítani.

A technológiát a 82-110 lóerő közti benzinmotoros modelleknél  (személyautók és kis haszonjárművek) alkalmaznák 2016-tól. 2020-ra a PSA szeretné elérni a 2 l/100 km-es fogyasztást.