Titokzatos villanások Budapest felett! (videó)

Titkos, vagy félresikerült kísérletek zajlanak a XV. kerületben? Bármi is okozta a tegnapi káprázatos villanásokat, több, mint 100 km-es körben tízezrek látták. A villámokat és a meteorokat most jó eséllyel kizárhatjuk.

Rengeteg olvasónk feltételezi, hogy a hatalmas villanások forrása az Országos Villamostávvezeték Zrt., / MAVIR, illetve az ahhoz tartozó, nagy feszültségű kutatólaboratórium volt.

Országos Villamostávvezeték Zrt. kép: maps.google.hu

„(…) villamos szigetelőkkel kisérleteznek, illetve beméréseket végeznek. Édesapám korábbi, szóbeli érdeklődésére a cégnél elmondták, hogy a Paksi Atomerőmű részére végeznek kísérleteket pl. az udvarukon álló több méter magas Tesla-tekercsen.” -írja egy nézőnk.

Ahhoz azonban, hogy ekkora fénykisülést produkáljon valami – ami ráadásul megzavarja a  villamos energiaellátást – valaminek vélhetően nagyon félre kellett sikerülnie. Különösen pikáns, hogy a HVG cikke szerint ez éppen egyike a hazánkban oly kevés, korábban kitakart helynek a Google Maps műholdas felvétetelein. (szerk. – Néhány hónapja már nincs kitakarva, de vajon mit tárolhattak ott előtte, ami még a Paksi Atomerőműnél, vagy katonai légibázisainknál is titkosabb?)

hirdetés

Nagyobb térképre váltás

Az Időkép Facebook profilján, ill. szerkesztőségünk e-mail címén is több látogatónk jelezte,hogy este 7 óra körül két nagy villanás volt látható Budapesten. Az első észlelés 18 óra 44 perckor érkezett. A jelenség oka egyelőre ismeretlen.

„Iszonyatos villanás volt, egy pillanatra nappali világosság és valami furcsa hang. Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehetett…” – írja Sohátné Horváth Zsuzsanna.

Spanyor Máté is hasonlóan írta le a látottakat: „Óbudán illetve a III. kerben több helyről is láttuk Pest felé, télnyleg nagyobbnak hatott és sárgább fénynek mint egy normál villám”.

Annak esélye, hogy villámlás okozta a fényhatást, igen alacsony, villámlokalizációs rendszerünk nem észlelt elektromos aktivitást hazánkban. Elképzelhető, hogy egy meteor égése okozta a jelenséget.

forrás és teljes cikk: idokep.hu