Drágábban fogja ‘adni’ a villamosenergiát a Paksi Atomerőmű?

A nukleáris szakértő szerint a jelenlegi áramárnál a paksi atomerőmű is drágábban fogja szolgáltatni a villamosenergiát a bővítés után. Egy-egy erőműblokk megvalósításához legalább 1200-1500 milliárd forintra van szükség, és a befektetett pénzt utóbb ki kell gazdálkodni az áram értékesítéséből. Ezt Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója mondta a Gazdasági Rádiónak.
Orbán Viktor miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban. A kormányfő szerint ennek az a feltétele, hogy bővítsük a paksi atomerőművet, majd hozzátette, hogy a kormány közel áll az erről szóló megállapodáshoz. A szakértő szerint szakmai partnerként 4-5 vállalat jöhet szóba.

kép: mefiszto/indafoto.hu

kép: mefiszto/indafoto.hu

Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha később az üzleti szférában is visszaesnének a költségek. A kabinet azért is áll ki a nukleárisenergia-felhasználás mellett, mert szükség van rá az energiaár-csökkentéshez – közölte a kormányfő.

hirdetés

Emlékeztetett, hogy jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet.

Magyarországnak nincsenek természeti erőforrásai, így ez az egyetlen lehetőség a viszonylagosan olcsó energia előállítására például ipari felhasználásra.

OrientPress Hírügynökség