Év végéig nyújtható be pályázat földgázüzemű autóbuszok beszerzésére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az egy ízben már kitolt határidőt további két hónappal meghosszabbítva, 2013. december 31-én 24 óráig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban.
A tárcához az elmúlt időszakban is számos kezdeményezés érkezett a határidő ismételt meghosszabbítására, főként a pályázat beadása előtt kötelezően lefolytatandó, feltételes közbeszerzési eljárás időigényességére hivatkozva.

MAN Lion's City CNG autóbusz. kép: Omnibusz/indafoto.hu

MAN Lion’s City CNG autóbusz. kép: Omnibusz/indafoto.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már a márciusi meghirdetéskor is ügyfélbarát megközelítésre törekedett azáltal, hogy a benyújtandó dokumentumok számát lecsökkentette. A minisztérium jelenlegi döntése december végéig biztosítja a pályázóknak az előkészületekhez szükséges időt.

hirdetés

A tárca összesen 1,6 milliárd forint összegű támogatást ad új, sűrített földgáz meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez, állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára. A forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló kialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet. A pályázat során beszerezhető földgázüzemű (CNG) autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása a pályázó feladata úgy, hogy az üzemeltetési, üzemanyag-töltési feltételeket biztosítania kell.

A pályázat kiemelt célja az autóbusz-beszerzés támogatásával a sűrűn lakott városok levegő-minőségének javítása. Fentiek révén a közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátása és a szálló por koncentrációja csökkenthető.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?