Egy újabb asztali számítógépet harmadával olcsóbb üzemeltetni

A korszerű asztali számítógépek mintegy 30 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint például az öt évesnél régebbiek. Az amerikai Intel számítástechnikai chipgyártó szerint a nagyobb áramfogyasztást részben a régi fejlesztésű grafikus kártyák okozzák.

A cég tapasztalata szerint a bekapcsolva hagyott asztali számítógépek szintén növelik a kiadásokat, mivel egy gép készenléti üzemmódban mintegy 130 forint értékű áramot fogyaszt naponta. A számítógép áramigényét ugyanis leginkább a processzor és annak beállításai, illetve a grafikus kártya határozza meg.

hirdetés

A közlés szerint egy ötéves asztali számítógép 11-44 ezer forint értékű áramot fogyaszt egy évben, különösen akkor, ha a felhasználók a gépet nem, csak a monitort kapcsolják ki, például szoftverfrissítés miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 2013-ban a vállalkozások 91 százaléka használt számítógépet, amelynek jelentős hányadát, 61 százalékát az asztali gépek adják. A Bell Research tavaly április kutatása pedig megállapította, hogy a teljes magyar üzleti pc-állomány, az intézmények eszközeivel együtt, meghaladta a kétmillió gépet.

A költségek csökkenthetők többek között egy energiatakarékos modellre történő cserével, a számítógép tudatos használatával, vagy távvezérlésével, illetve egy korszerű grafikus kártya beépítésével, amelynek költsége 10-150 ezer forint között változhat – közölte Intel az MTI érdeklődésére.