Film a cukorról

Damon Gameau, ausztrál filmkészítő és tévés színész a “That Sugar Film” címmel a napokban megjelenő filmben arra vállalkozott, hogy hatvan napon keresztül kizárólag “egészséges”-ként hirdetett, alacsony zsírtartalmú, ellenben rengeteg cukrot tartalmazó ételen él.

Az eredmények még annál is sokkolóbbak, mint várnánk. Három héten belül a korábban teljesen egészséges Damon már folyamatosan rosszul érezte magát, letargikus lett és mindenre ugrott. A félelmeit az orvos megerősítette: előrehaladott zsírmája alakult ki.

That Sugar film plakát

“Nem ittam szénsavas üdítőt, nem ettem csokit vagy jégkrémet. Minden cukor, ami a szervezetembe jutott, olyan élelmiszerből származott, amelyet egészségesként hirdetnek. Így ettem zsírszegény joghurtot, müzli-szeleteket, sportitalokat és gyümölcsleveket. Ezek mind olyan termékek, amelyeket a szülők előszeretettel adnak a gyerekeiknek, mondván, hogy ezzel csak jót tehetnek.”

Sportital vs Cola cukortartalom

 

Ezzel szemben a színész azt tapasztalta, hogy mindezen termékek és az ezekben található rejtett cukor kifejezetten romboló hatással volt rá testileg-lelkileg.

That Sugar film

hirdetés

A leendő apuka 10 centiméternyi zsírréteget növesztett a derekára, az orvos szerint megindult a túlsúly felé. A mentális állapotát pedig “instabilként” jellemezték.

Damon naponta negyven kockacukornak megfelelő mennyiséget vitt be a szervezetébe, ami csak épphogy több annál, amennyit a tinédzserek átlagosan megesznek naponta. A javasolt mennyiség naponta maximum kilenc kockacukor lenne, nők esetében hat.

That Sugar film1

Mostanra biztos lett abban, hogy az ételek címkézése félrevezető, tisztában kell lennünk azzal, hogy 4 grammnyi cukor megfelel egy teáskanálnyi mennyiségnek. Damon somem érezte jóllakottnak magát, még ha összesen ugyanannyi kalóriát is vitt be, mint korábban. Reggelire alacsony zsírtartalmú joghurtot evett gabonapehellyel és almalével. Ezzel máris 20 teáskanálnyi cukrot vitt be.

Joghurt vs KitKat

“Nem akarunk dogmatikusak lenni és azt mondani, hogy a cukorról mindenki teljesen mondjon le. Egyszerűen csak legyünk tudatosabbak. A feldolgozott élelmiszerek 80%-ában van cukor, ha erről a mennyiségről le tudunk mondani, az már az első lépés lehet abban, hogy változtassunk az életvitelünkön.”


A filmben feltűnik Stephen Fry, Isabel Lucas és Brenton Thwaites is, Jame Oliver úgy nyilatkozott róla, hogy “ezt mindenkinek látnia kell”.

forrás: okoanyu.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?